Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova vor avea loc la 1 noiembrie

Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova vor avea loc la 1 noiembrie

Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova vor avea loc la 1 noiembrie, potrivit unei hotărâri adoptate joi de parlamentul de la Chişinău, care a provocat dezbateri între putere şi opoziţie. De la acuzaţii reciproce şi altercaţii s-a ajuns la ameninţări cu judecata şi chiar aluzii la aplicarea forţei fizice, transmite Radio Chişinău.

Proiectul a fost elaborat de deputaţii socialişti, în aceeaşi zi în care Igor Dodon a propus data de 1 noiembrie pentru organizarea alegerilor prezidenţiale. Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a propus organizarea acestora cu o săptămână mai devreme, dar propunerea lui nu a fost susţinută de majoritatea parlamentară.

Proiectul a provocat dezbateri în parlament şi declaraţii dure de la tribuna legislativului. Mai mulţi deputaţi din opoziţie au cerut demisia imediată a lui Igor Dodon, mai ales în contextul imaginilor video recente în care acesta ar primi bani de la fostul lider al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc. Printre aceştia s-a aflat şi Iurie Reniţă, deputat al Platformei DA, care a făcut publice imaginile respective.

Pe de altă parte, socialistul Vlad Bătrâncea a acuzat opoziţia că ar colabora cu Vlad Plahotniuc. El a anunţat că va depune o sesizare la Parchet în privinţa unor presupuse acte de corupţie comise de deputatul Iurie Reniţă. În replică, Reniţă l-a ameninţat pe Vlad Bătrâncea cu un proces judiciar.

Procedura de vot a provocat dezbateri între deputaţii din opoziţie şi cei din majoritatea parlamentară, primii considerând că proiectul nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Conform legislaţiei actuale, alegerile prezidenţiale din Republica Moldova trebuie să se desfăşoare în perioada cuprinsă între 30 şi 60 de zile până la expirarea mandatului şefului statului, ceea ce înseamnă în intervalul 23 octombrie - 23 noiembrie 2020. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...