Aleksandr Lukașenco, pregătit să ofere ajutor Rusiei: „Dacă frații noștri ruși au nevoie, suntem gata”

Aleksandr Lukașenco, pregătit să ofere ajutor Rusiei: „Dacă frații noștri ruși au nevoie, suntem gata”

Președintele Belarus, Aleksandr Lukașenko nu ezită să ofere ajutor Rusiei. Afirmația a fost făcută în timpul unei vizite de stat în Zimbabwe, un aliat al Rusiei. Lukașenko a subliniat că Rusia nu are nevoie de „niciun ajutor” în acest moment.

Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko FOTO Profimedia

Conform The Guardian, citat de hotnews.ro , întrebat dacă are vreo obligație să-și intensifice sprijinul pentru Moscova în ceea ce privește invadarea Ucrainei, el a spus: „Dacă frații noștri ruși au nevoie de ajutor, suntem întotdeauna gata să oferim o astfel de asistență”.

Cu toate acestea, el nu a precizat ce va presupune acel ajutor.

Acord privind înființarea unor centre comune de instruire militară

Marți, 31 ianuarie, Vladimir Putin a aprobat propunerea guvernului său de a semna un acord cu Belarus privind înfiinţarea unor centre comune de instruire militară, transmite agenția de presă EFE.

Liderul de la Kremlin a dat instrucţiuni Ministerului rus al Apărării să iniţieze negocieri în acest sens cu omologul său belarus, cu participarea Ministerului de Externe.

Potrivit proiectului de acord, c entrele comune de instruire militară sunt destinate îmbunătățirii abilităţilor de luptă . Accentul se va pune pe antrenamentul de luptă în comun, schimbul de experienţă în utilizarea armelor, echipamentelor militare şi speciale, între altele, precum şi pe „unificarea pregătirii de luptă a forţelor armate” ale celor două ţări. Belarusul a aprobat deja aceste planuri ale Rusiei, notează EFE, potrivit Agerpres .

Rusia și Belarusul desfășoară în prezent un exerciţiu comun pentru aviaţia tactic ă. În plus, marţi a început un exercițiu al Statului Major privind testarea planificării operaţionale comune.

Grupare militară cu 9.000 de soldați

În octombrie anul trecut, liderul de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, a anunţat crearea pe teritoriul ţării sale a unei grupări militare comune cu Rusia. Potrivit Ministerului Apărării din Belarus, componenta rusă a grupării regionale comune va fi formată din cel puţin 9.000 de soldaţi, 170 de tancuri, 200 de maşini blindate şi până la 100 de piese de artilerie şi mortiere cu un calibru mai mare de 100 mm.

Autorităţile de la Kiev, care îl acuză pe Lukaşenko de complicitate cu Putin în invadarea Ucrainei, exclud deocamdată un nou atac de pe teritoriul Belarusului, aşa cum s-a întâmplat în primele zile al războiului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 De citit...