ALERTĂ! Senatul a votat SUPERIMUNITATEA pentru judecătorii CCR! E mai rău ca-n Rusia, oameni buni!

ALERTĂ! Senatul a votat SUPERIMUNITATEA pentru judecătorii CCR! E mai rău ca-n Rusia, oameni buni!

E mai rău ca-n Rusia, oameni buni! Senatul a adoptat miercuri proiectul de lege prin care se acorda o superimunitate judecatorilor Curtii Constitutionale, in sensul in care acestia nu pot fi urmariti penal, retinuti, arestati preventiv si nici trimisi in judecata decat cu votul a doua treimi dintre ei (6 din 9 judecatori). Senatul este camera decizionala, urmand sa mearga la promulgare. În Rusia tocmai a intrat în vigoare o lege care le interzice polițiștilor să-i amendeze pe judecători dacă sunt prinși băuți la volan...

Proiectul, initiat de deputatul Adnagi Slavoliub (minoritati), a fost votat in forma in care a trecut de Camera Deputatilor, cu 81 voturi pentru, 4 abtineri, 19 voturi impotriva.

Citeste aici forma legii votata miercuri:

"Prin aceasta lege urmeaza sa cream superimunitati pentru judecatorul CCR care devine aproape imposibil de urmarit penal, arestat preventiv sau judecat. Cream o discriminare fata de judecatorul de drept comun. Mai mult, judecatorul constitutional trimis in judecata va putea sa faca parte din complet, in timp ce judecatorul de drept comun este suspendat de drept. Apreciem ca aceasta discriminare nu trebuie sa existe.

O alta curiozitate este faptul ca un judecator numit pe rest de mandat poate fi numit pentru un nou mandat. Se ajunge la doua mandate consecutive desi Constitutie interzice acest lucru", a afirmat senatorul USR George Dirca, singurul care a luat cuvantul la dezbaterile pe acest proiect legislativ.

Secretarul de stat in Miniterul Justitiei, Mariana Mot, care a reprezentat Guvernul, a declarat ca "Apreciem ca oportunitatea amendamentelor admise este la latitudinea Parlamentului."

Ce prevede legea:

Proiectul propune modificarea art. 66 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale:

"(1)Judecatorii Curtii nu pot fi urmariti penal, retinuti, arestati, perchezitionati sau trimisi in judecata penala decat cu incuviintarea plenului Curtii Constitutionale, la cererea ministrului justitiei, sesizat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

(2) Incuviintarea prevazuta la alin 1 se da cu votul a doua treimi din numarul judecatorilor Curtii Constitutionale, dupa ascultarea judecatorului in cauza.

(3) Pentru infractiuni savarsite de judecatorii Curtii, urmarirea penala si trimiterea in judecata se fac numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

(4) In caz de infractiune flagranta, judecatorii Curtii pot fi retinuti si supusi perchezitiei, ministrul justitiei informandu-l de indata pe presedintele Curtii Constitutionale.

(5) Judecatorul trimis in judecata penala poate fi suspendat prin decizia plenului Curtii Constitutionale, adoptata cu votul a doua treimi din membrii Curtii. In cazul unei decizii de achitare, suspendarea inceteaza, iar in cazul unei decizii definitive de condamnare, mandatul de judecator al Curtii inceteaza de drept."

Totodata, se propune si modificare art. 68:

"Judecatorul care a fost numit pentru restul de mandat al unul alt judecator va putea fi numit, la reinnoirea Curtii Constitutionale, pentru un mandat complet de 9 ani".

De asemenea, proiectul prevede ca "Dupa incetarea mandatului ca urmare a expirarii termenului pentru care a fost numit, judecatorul Curtii Constitutionale poate opta pentru intrarea in avocatura sau notariat, fara examen."

Proiectul ofera si privilegii in ceea ce priveste pensia speciala. Astfel:

"Judecatorii CC cu o vechime in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior de cel putin 25 de ani, indiferent de varsta si de data pensionarii, beneficiaza, la cerere, de pensie de serviciu egala cu 80% din baza de calcul reprezentata de indemnizatia de incadrare bruta lunara si sporurile avute. Pentru fiecare an care depaseste vechimea mentionate, la cuantumul pensiei se adauga cate 1% din baza de calcul, fara a oputea depasi. Pensia astfel stabilita se actualizeaza in raport cu indemnizatia de incadrare bruta lunara si sporurile aferente ale judecatorilor Curtii Constitutionale. Pensia de serviciu se recalculeaza, la cerere, prin adaugarea vechimii dobandite in functia de judecator dupa data stabilirii acesteia.

In ipoteza in care calitatea de pensionar a fost dobandita inainte de intrarea in exercitiul mandatului, pensia aflata in plata se recalculeaza potrivit prevederilor alin (1).

Pensia de serviciu poate fi cumulata cu orice venituri realizate.

Beneficiarii pensiilor aflate in plata pot opta pentru pensia de serviciu potrivit prevederilor prevazute la alin. (1).

La inceterea mandatului, ca urmare a expriarii termenului acestuia sau a imposibilitatii exercitarii sale din motive de sanatate, judecatorii Curtii Constitutionale beneficiaza de o suma egala cu indemnizatia neta de 6 luni.

Judecatorii CC au dreptul la pasaport diplomatic."



Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...