ALERTĂ! Trump și-a anulat toate bilateralele! Întâlnirea cu Iohannis nu va mai avea loc!

ALERTĂ! Trump și-a anulat toate bilateralele! Întâlnirea cu Iohannis nu va mai avea loc!

ALERTĂ! Donald Trump a anulat toate întâlnirile bilaterale, inclusiv cea cu președintele Klaus Iohannis. Întâlnirea a dispărut de pe agenda oficială a Administrației Prezidențiale.

Președintele american Donald Trump a anulat toate întâlnirile bilaterale pe care le avea joi, la Bruxelles, inclusiv cea cu președintele Klaus Iohannis, potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax.

Președintele Klaus Iohannis urma să aibă o întâlnire bilaterală cu omologul său american Donald Trump, în jurul orei 11.00, în marja summitului NATO de la Bruxelles, informează Administrația Prezidențială.

România este unul dintre statele membre NATO care își respectă angajamentul privind alocarea a 2% din PIB pentru apărare, principalul punct de tensiuni de la reuniunea de la Bruxelles.

În același timp, Bucureștiul a făcut propuneri concrete pentru intensificarea prezenţei avansate a NATO în zona Mării Negre, pledând pentru o "abordare unitară" pe flancul estic.

Cei doi șefi de stat urmau să discute despre cooperarea bilaterală în cadrul parteneriatului strategic româno-american, inclusiv în dimensiunea de apărare, conform unor surse oficiale.

La întâlnire ar fi urmat să participe, din partea americană secretarul de stat Mike Pompeo, secretarul Apărării, James Mattis și John Bolton, consilierul pentru securitate națională al președintelui Trump, iar din partea română consilierul prezidențial pentru politică externă, Bogdan Aurescu, consilierul prezidențial pentru securitate națională, Ion Oprișor și Stelian Stoian, ambasadorul României la NATO.

Cei doi s-au mai întâlnit în vara anului trecut, când Iohannis a efectuat o vizită oficială la Casa Albă. Cu acel prilej, Trump a reconfirmat parteneriatul strategic cu România, dar și-a manifestat și sprijinul pentru lupta anticorupție.

Pe agenda oficială a președintelui figurează joi participarea la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de Şefi de Stat şi de Guvern, cu Georgia şi Ucraina ora României.

La ora 11:30, președintele va fi prezent la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de Şefi de Stat şi de Guvern cu parteneri operaţionali „Resolute Support” şi posibili parteneri operaţionali.

La finalul Summitului, Klaus Iohannis va susține o declarație de presă.

                                 ****

În vara anului trecut, pentru prima oară în ultimii 39 de ani, un preşedinte român şi unul american au stat unul lângă celălalt, pe peluza Casei Albe.

Klaus Iohannis a fost primit de Donald Trump şi ceea ce trebuia să fie iniţial o vizită de lucru s-a transformat într-o vizită oficială, pentru că după întâlnirea privată, cei doi au participat la o conferinţă comună de presă.

Au fost multe teme abordate, dar preşedintele american a avut un mesaj special și în privinţa luptei anticorupţie Romania. A lăudat eforturile făcute la Bucureşti şi a punctat că Washingtonul ştie tot ce se întâmplă la noi din acest punct de vedere.

Conform tradiţiei de la Casas Albă, Klaus Iohannis a fost întâmpinat la intrarea în reşedinţa oficială chiar de omologul său Donald Trump. În stilul său caracteristic, liderul de la Washington i-a strâns puternic mâna preşedintelui român după care cei doi au intrat în clădire, nu înainte ca Trump să-l bată prieteneşte pe umăr.

Preşedintele României a semnat apoi în cartea de onoare, iar câteva minute mai târziu, cei doi şefi de stat făceau primele declaraţii.

„Noi susţinem puternic România şi desigur susţinem şi această luptă împotriva corupţiei, o vom susţine mereu şi îl susţinem pe preşedintele vostru. Cred că a făcut o treabă minunată, este foarte popular, este determinat, lucrează din greu... Ştim tot ce se întâmplă în România. Va câştiga bătălia, o va câştiga, are sprijinul nostru”, a declarat președintele Trump la prima întâlnire cu președintele României. 



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”