ALERTĂ Augustin Lazăr a atacat în instanță procedura de revocare declanșată de ministrul justiției

ALERTĂ Augustin Lazăr a atacat în instanță procedura de revocare declanșată de ministrul justiției

ALERTĂ Augustin Lazăr a atacat în instanță procedura de revocare declanșată de ministrul justiției.

UPDATE/ Curtea de Apel Alba Iulia a confirmat vineri, 2 noiembrie, înregistrarea unui dosar cu privire la cererea procurorului general Augustin Lazăr care solicită suspendarea executării procedurii de revocare din funcţie, demarată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. 

Dosarul a fost înregistrat cu nr. 580/57/2018 şi a fost repartizat vineri la un judecător. Cel mai probabil, luni, 5 noiembrie, va fi alocat un termen de judecată.

Termenul de judecată va fi unul scurt, având în vedere că este vorba despre o procedură de urgenţă. Augustin Lazăr ar fi putut depune cererea de suspendare şi la Curtea de Apel Bucureşti, însă a ales instanţa similară din Alba Iulia, unde îşi are domiciliul. Procurorul general al României a fost, înainte de a fi numit în această funcţie, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Tot vineri, procurorul general Augustin Lazăr a depus şi la Ministerul Justiţiei o plângere prealabilă prin care cere oprirea procedurii de revocare. Augustin Lazăr va depune, cel mai probail, şi o cerere de anulare a raportului de evaluare, având la dispoziţie, potrivit legii, un termen de 60 de zile de la emiterea documentului.


 
Procurorul general, Augustin Lazăr, a depus, vineri, la Curtea de Apel Alba o cerere de susupendare a procedurii de revocare declanșată de ministrul justiției, Tudorel Toader, au declarat pentru  G4Media.ro surse judiciare. Tot astăzi, Augustin Lazăr a depus la ministerul justiției o plângere prealabilă împotriva actului administrativ reprezentat de raportul de revocare al ministrului Tudorel Toader.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declanșat pe data de 24 octombrie procedura de revocare din funcție a procurorului general, Augustin Lazăr. Toader a enumerat 20 de capete de acuzare la adresa lui Lazăr, printre care și semnarea unui protocol secret cu SRI în 2016, dar și ascunderea adevărului despre acest protocol.

A urmat apoi un adevărat război al declarațiilor între ministrul justiției și procurorul general pe tema ordonanței de clasare a unui dosar care îl viza pe Klaus Iohannis care ar fi fost depusă în dosarul de numire. 

Războiul dintre cei doi a culminat joi seara, când ministrul justiției a afirmat, că Augustin Lazăr şi-a luat consilier personal un procuror care ar fi făcut parte din comisia de interviu pentru funcţia de procuror general.

Tudorel Toader a adăugat că Augustin Lazăr ar fi făcut acelaşi lucru şi cu procurorii de la Inspecţia Judiciară care au făcut verificări la Parchetul General.

În legătură cu aceste acuzații, Ministerul Public a dat publicității vineri următoarele precizări:

”În perioada 4 – 29 septembrie 2017, Inspecția Judiciară a efectuat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție un control privind eficiența managerială și modul de îndeplinire a atribuțiilor ce decurg din legi și regulamente, precum și respectarea normelor procedurale și regulamentare de către procurorii și personalul auxiliar de specialitate.

Echipa de control a fost formată dintr-un nunăr de 7 inspectori.

Prin Hotărârea nr. 716 din 21 noiembrie 2017, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, la lucrările căreia participă cu drept de vot și ministrul justiției, cu unanimitate, a aprobat raportul Inspecției Judiciare care a concluzionat că ,,activitatea managerială a conducerii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost una eficientă”.

Din echipa de inspectori, ulterior încetării calității de inspector judiciar prin ajungerea la termen a mandatelor de numire, două doamne procuror și-au continuat activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Una dintre acestea a fost numită printr-o hotărâre a Secției pentru procurori într-o funcție de conducere iar, cea de a doua, la data afirmațiilor ministrului justiției, nu mai activa în cadrul P.Î.C.C.J.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”