ALERTĂ Guvernul, în corzi! Președintele nu-l poate numi pe Bădălău interimar la Energie!

ALERTĂ Guvernul, în corzi! Președintele nu-l poate numi pe Bădălău interimar la Energie!

 ALERTĂ Guvernul, în corzi! Președintele nu-l poate numi pe Bădălău interimar la Energie! Numirea lui Niculae Bădălău ca ministru interimar al Energiei, concomitent cu postul de ministru al Economiei, ar încălca de două ori legislația europeană.

Premierul Viorica Dăncilă i-a trimis președintelui Klaus Iohannis propunerea oficială ca în locul ministrului demisionar de la Energie, Anton Anton (ALDE), să funcționeze ca interimar Niculae Bădălău, actual ministru al Economiei. Numirea sa ca interimar ar face însă ca România să încalce legislația europeană care prevede separarea activităților de producție și furnizare atât la gaze naturale, cât și la energia electrică, dezvăluie jurnalistul Cristian Pantazi pe G4Media.ro.

Mai precis, este vorba de Directiva 72 și Directiva 73, ambele din 2009, transpuse ulterior și în legislația națională, care interzic în mod expres ca activitățile de producție de gaze/energie electrică să fie conectate economic sau administrativ cu cele de transport și furnizare. Motivul? Comisia Europeană a urmărit eliminarea conflictelor de interese și a potențialelor înțelegeri care ar duce la apariția unor distorsiuni de piață.

De altfel, apariția acestor reglementări europene a dus și în România la separarea companiilor de stat în funcție de specificul lor. Așa se face că Ministerul Economiei a rămas acționar și controlează efectiv companiile de transport din cele două domenii (Transgaz și Transelectrica), în timp ce Ministerul Economiei este acționar la companiile producătoare de gaze naturale (Romgaz, Petrom) și energie electrică (Hidroelectrica, CE Oltenia, Nuclearelectrica Cernavodă etc.).

Or, prin numirea aceluiași ministru, Niculae Bădălău, la ambele portofolii, România riscă o procedură de sancționare din partea Comisiei Europene.

Reamintim că trei dintre cei patru miniștri ALDE au demisionat săptămâna trecută din guvern, după ce conducerea ALDE a decis ruperea coaliției de guvernare cu PSD. Printre cei trei demisionari se numără și Anton Anton, ministrul Energiei.

După demisia celor trei, premierul Dăncilă a transmis preşedintelui Iohannis propunerile de miniştri interimari. La Energie, propunerea este Niculae Bădălău, actualul ministru al Economiei.


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Zvonuri proaspete de la PNL și PSD...

2 Informații certe

3 Cum îl definește Sebastian Lăzăroiu pe „interlopul PNL”

4 Jigodia e nevaccinată! / Avocatul nu i-a dat voie să intre în sala de judecată

5 Doctor în științe medicale: Fără antibiotice și cortizon în doze maxime, pacienții din ATI mor