ALERTĂ Jurnaliști ai televiziunii austriece de stat, bătuți de jandarmi în timpul protestului

„În timpul revoltelor violente din cadrul protestelor antiguvernamentale din România, o echipă ORF din București a fost atacată vineri de poliție“, relatează postul TV de stat austriac, pe pagina sa online. Echipajul de televiziune tocmai transmitea în direct, când jandarmii au atacat protestatarii violenți din apropiere.

În timpul demonstrației antiguvernamentale din România echipa de filmare a postului public de televiziune din Austria “ORF” a fost atacată de forțele de ordine ale puterii executive. În timpul transmisiunii în direct de vineri seara se poate vedea cum în spatele jurnalistului Ernst Gelegs situația escaladează. Ulterior cameramanul a fost bătut cu bastoanele de funcționarii români.

Imaginile transmise din capitala României au șocat telespectatorii televiziunii publice din Austria “ORF”. Echipa de filmare transmitea dintr-o strada laterală când a început să se tragă cu materiale pirotehnice. Cameramanul Robert Reinprecht a luat-o la fugă încercând să se pună la adăpost. Camera de filmat mergea în continuare. Când a încercat să intre într-o stradă retrasă acesta a fost întâmpinat de doi jandarmi echipați de luptă care i-au blocat calea. Camera de filmat era orientată spre trotuar. Totuși se pot vedea pe filmare bastoanele funcționarilor care îl lovesc. Transmisiunea s-a întrerupt.

Clubul de presă din Austria afirmă că limitatea dreptului de libertate a presei este de netolerat!
Clubul de presă din Austria condamnă violența forțelor de ordine împotriva echipei de filmare a ORF. Președintele Clubului domnul Fred Turnheim solicită Ministrului de Interne Carmen Dan o anchetă urgentă în acest caz. “România este țară membră UE și trebuie să respecte libertatea presei. Nu este de tolerat ca într-o țară UE dreptul de libertate al presei să fie încălcat!”

După cum relatează corespondentul ORF la București, Ernst Gelegs, un cameraman a fost bătut de poliție cu bastoane. Acesta ar fi scăpat de agresiuni doar în urmă repetatelor sale strigăte de atenționare, că este cameraman. Între timp, el și-ar fi revenit din șoc.

„Și corespondentul ORF a fost, de asemenea, atacat. A fost împins la perete, de un polițist cu scut“, mai relatează publicația citată.

Vineri seara, „prima demonstrație la scară largă a românilor din diaspora împotriva guvernului condus de prim-ministrul Vasilica Viorică Dăncilă a fost umbrită de ciocniri cu poliția“. Jandarmii au făcut uz masiv, chiar de la începutul demonstrației, de gaze lacrimogene și de bastoane, după ce un grup de manifestanți a rupt bariera de protecție și a încercat să pătrundă în sediul guvernului.

OE24.at mai menționează numărul mare de persoane rănite sau afectate corporal, -printre care și reprezentanți ai forțelor de ordine-, în timpul manifestației de vineri, 10 august. Este evocat și episodul leșinului unei femei aflate în cărucior de handicapat, care a necesitat intervenția de urgență a SMURD-ului.

Pe măsură ce starea de spirit a devenit mai tensionată, la căderea serii și noaptea târziu, „poliția a folosit în mod repetat gaze lacrimogene și, pentru o scurtă durată, chiar și tunurile cu apă, punând în mișcare și trupe speciale de intervenție“. „Intervenția forțelor de ordine a fost, chiar și pentru Bucureștiul obișnuit cu proteste, ieșită din comun“, conchide OE24.at.

Galerie foto și documente
Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Vela, imbecilule, dă-ți demisia! Îi obligi pe români să stea în casă și le dai amenzi, dar nu vezi ce se întâm…

2 Aici trebuia dat cu tunul, în adevăratul buboi! Termitele bugetare despre care nu vorbește nimeni

3 VIDEO Studiu prezentat de un cunoscut virusolog german: „Nu există virus „viu” pe suprafețe. Nu vă puteți infe…

4 Orban i-a cerut lui Nelu Tătaru să o demită pe Sorina Pintea de la șefia Spitalului Județean Baia Mare

5 VIDEO Studiu / Priviți cum se răspândește virusul COVID de la un simplu tușit ori strănut. Particulele de aeros…

recomandări

Te ia DNA: Huja Gheorghe

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Caracatița asta evadează ca-n filme dintr-un borcan