ALERTĂ LIVE UPDATE Loviturile SUA din Siria au distrus aproape în totalitate baza aeriană și au ucis patru militari - FOTO/VIDEO

ALERTĂ LIVE UPDATE Loviturile SUA din Siria au distrus aproape în totalitate baza aeriană și au ucis patru militari - FOTO/VIDEO

Statele Unite au lansat rachete de croazieră contra unei baze aeriene din Siria, au declarat oficiali americani citați de Reuters, ca răspuns la atacul chimic pentru care Washingtonul învinuiește forțele președintelui sirian Bashar Al-Assad. Loviturile SUA din Siria au distrus aproape în totalitate baza aeriană vizată, situată lângă orașul Homs, și au ucis patru militari sirieni. Zeci de militari au fost de asemenea răniți.

UPDATE ORA 8.30 Loviturile SUA din Siria au distrus aproape în totalitate baza aeriană și au ucis patru militari (OSDO)

Loviturile SUA din Siria au distrus aproape în totalitate baza aeriană vizată, situată lângă orașul Homs, și au ucis patru militari sirieni, a anunțat vineri Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), relatează AFP, DPA și Reuters.

"Avem confirmarea morții a patru militari, între care și un general de brigadă din forțele aeriene siriene. Aeroportul a fost distrus aproape în totalitate: pista, depozitul de combustibil și clădirea apărării aeriene au fost pulverizate", a declarat Rami Abdel Rahman, directorul OSDO.

Zeci de militari au fost de asemenea răniți, a afirmat el pentru DPA.

Președintele american Donald Trump a ordonat joi lovituri împotriva Siriei ca ripostă la presupusul atac chimic imputat "dictatorului Bashar al-Assad".

Aceste lovituri, prima operațiune militară a SUA împotriva regimului sirian, au fost efectuate cu "59 de rachete de croazieră" Tomahawk, a indicat Casa Albă, precizând că acestea au vizat baza aeriană Shayrat "asociată programului" de arme chimice al Damascului și "direct legată" de evenimentele "oribile" de marți.

Marți, un atac chimic imputat armatei siriene împotriva orașului Khan Shaykhun, din nord-vestul Siriei, a făcut cel puțin 86 de morți și a provocat indignarea internațională. Imaginile cu victime, femei și copii agonizând, au șocat lumea.

UPDATE ORA 07.58 Hari Bucur-Marcu: Atacul SUA asupra Siriei, o sancțiune militară punctuală

UPDATE ORA 07.56 Atac aerian american în Siria: Israelul "susține în totalitate mesajul puternic" al lui Trump

UPDATE ORA 07.17 Armata americană dispune de forțe puternice în jurul Siriei

UPDATE ORA 6.38 SUA lovesc Siria: Trump și-a informat personal invitatul, președintele chinez Xi (responsabil american)

UPDATE ORA 6.10 Forțele SUA le-au prevenit pe cele ruse de atacul cu rachete asupra bazei aeriene din Siria (Pentagon)

UPDATE ORA 5.38 SUA: Trump cere "națiunilor civilizate" să acționeze pentru a pune capăt masacrului din Siria

UPDATE ORA 5.08 SUA lovesc Siria: Televiziunea de stat siriană califică loviturile americane ca "agresiune"

ORA 4.50 SUA au lansat peste 50 de rachete de croazieră contra unei baze aeriene din Siria (oficiali americani)

Unul dintre oficiali a precizat că mai mult de 50 de rachete de croazieră Tomahawk au fost trase de pe distrugătoare ale marinei americane din estul Mediteranei împotriva mai multor ținte din baza "Shayrat".
Lovitura a fost efectuată cu "59 de rachete", a arătat un repsonsabil al Casei Albe, citat de AFP, indicând că baza aeriană Shayrat este "asociată programului" sirian de arme chimice și "direct legată" de evenimentele "oribile" de marți.

Baza aeriană Shayrat din Homs, Siria, văzută din satelit

Cel puțin 86 de persoane, printre care 30 de copii și 20 de femei, au fost ucise marți într-un presupus atac chimic în nord-vestul Siriei. Mai multe țări, inclusiv Franța și Marea Britanie, au denunțat regimul președintelui Bashar al-Assad ca fiind responsabil pentru acest atac.

"Ceea ce a făcut Assad este teribil", a declarat joi președintele american, apreciind că " asta nu ar trebui să se poată petrece".

"Ce s-a petrecut în Siria este o rușine pentru umanitate iar el este la putere, deci cred că ceva ar trebui se se întâmple", a adăugat Trump, refuzând să dea detalii despre ce intenționează să întreprindă.

Șeful diplomației americane, Rex Tillerson, a promis joi un "răspuns adecvat" prezumtivului atac chimic de marți din Siria, fără a evoca totuși o acțiune precisă.

AGERPRES/ (AS — editori: Vicențiu Purcărea, Mihaela Moise, Gabriela Ionescu; editori online: Adrian Dădârlat, Simona Aruștei)

* UPDATE-ul este realizat în baza știrilor AGERPRES, orele indicate reprezentând data difuzării știrilor pe fluxul agenției.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…