Alianța militară a lui Putin se destramă. „Mini-NATO”, pe cale să facă implozie

Alianța militară a lui Putin se destramă. „Mini-NATO”, pe cale să facă implozie

Armenia s-ar putea retrage din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), care se află sub conducerea Moscovei, a avertizat luni premierul Nikol Pașinian, relatează Newsweek .

Nikol Paşinian a atenționat că Armenia ar putea părăsi OTSC FOTO Profimedia

OTSC este o alianță militară formată din șase țări post-sovietice: Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan și Tadjikistan. Mai mult decât atât, această organizație a fost comparată cu o variantă mai mică a Alianței Atlanticului de Nord (NATO).

Erevan și Moscova au prezentat o relație apropiată, însă există tensiuni tot mai mari în culise între cele două țări din pricina lipsei de asistență din partea liderului de la Kremlin, conform premierului armean, în neînțelegerile dintre Armenia și Azerbaidjan.

În anul 2020, Armenia și Azerbaidjan au purtat un conflict de șase săptămâni. Începând din acel moment, problemele au continuat, iar în anul 2021 Erevanul a învinuit Baku că a desfășurat trupe pe teritoriul său și a solicitat, dar fără izbândă, ca Organizația Tratatului de Securitate Colectivă să dezaprobe această mișcare.

Nu pot exclude posibilitatea retragerii de drept a Armeniei din OTSC sau înghețarea calității sale de membru", a afirmat premierul armean în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc luni, conform Interfax.

Totodată, Nikol Pașinian va vorbi săptămâna aceasta cu președintele azer Ilham Aliyev în cadrul unei întâlniri care se va desfășura la Moscova și care va fi găzduită de președintele rus Vladimir Putin. În aceeași ordine de idei, Pașinian a indicat luni că minimum o problemă ar putea fi soluționată în scurt timp, afirmând că Armenia este gata să recunoască enclava Nagorno-Karabah ca parte a Azerbaidjanului în cazul în care sunt realizate unele condiții.

În timpul conversațiilor de la Moscova, probabil atenția va fi îndreptată pe întrevederea dintre Pașinian și liderul de la Kremlin. În luna noiembrie a anului 2022, pe rețelele de socializare a fost publicat un videoclip în care prim-ministrul armean este văzut distanțându-se de președintele rus în timpul fotografiei oficiale cu liderii OTSC.

„OTSC a părăsit Armenia”

În luna ianuarie, Pașinian a transmis că Armenia nu va organiza exerciţii militare ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) pe teritoriul său în 2023.

De asemenea, Pașinian a mai făcut declarații cu privire la ieșirea Armeniei din OTSC. În luna martie, premierul armean a declarat că OTSC se îndepărtează de Armenia.

Devine clar că OTSC a părăsit Armenia, iar statutul de membru al organizației, care nu oferă nimic va împiedica discuțiile despre securitate ale Armeniei. Credeți că nu puteam cumpăra arme și echipamente din alte țări? Evident că puteam, dar această oportunitate e blocată, explicația fiind în mare parte legată de apartenența Armeniei la OTSC", a declarat luni premierul armean.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a reacționat la afirmațiile lui Pașinian, adăugând că Moscova va continua să discute cu Erevanul despre alianță.

Aceasta este o organizație care și-a demonstrat în mod repetat eficacitatea în diverse situații. Are capacitatea să se dezvolte", a declarat Dmitri Peskov, conform TASS.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”