Americanii au testat deja doi piloți ucraineni pe un simulator de zbor pentru F-16, cu rezultate peste așteptări

Americanii au testat deja doi piloți ucraineni pe un simulator de zbor pentru F-16, cu rezultate peste așteptări

Din evaluarea Forțelor Aeriene ale SUA, publicată zilele trecute de Yahoo News , reiese că este nevoie de doar 4-5 luni pentru a antrena un pilot ucrainean pe avioane de luptă F-16. Autenticitatea documentului, datat 22 martie 2023, a fost confirmată de către un oficial al Armatei SUA.

Evaluarea s-a bazat pe o verificare de 12 zile a doi ofițeri ai Forțelor Aeriene ucrainene. Potrivit sursei citate, cei doi militari ucraineni - piloți pe MiG-29, respectiv Su-27 - au fost testați pe un simulator de zbor în Arizona, la o bază aeriană din SUA, timp de două săptămâni.

Fără antrenament și după o singură demonstrație, ambii piloți au reușit să aterizeze cu succes aeronava după o defecțiune a motorului. De asemenea, au fost capabili să efectueze atacuri simulate, pe baza parametrilor transmiși în timpul simulatorului de zbor.

Principala problemă de instruire identificată în timpul evaluării a fost că piloților ucraineni nu le-a plăcut avionica complexă a F-16, iar abilitățile lingvistice sunt un alt aspect identificat ca o problemă.

”O perioadă realistă pentru antrenarea piloților Forțelor Aeriene ucrainene, pe avioane vestice de generația a 4-a, este de circa 4-5 luni”, se arată în concluziile evaluării.

Rezultatele evaluării sunt confirmate și de către gen. Philip M. Breedlove, fost comandant NATO și instructor pe F-16. Acesta explică faptul că marele avantaj al piloților ucraineni îl reprezintă numărul mare de ore de zbor, chiar dacă acestea au fost contorizate pe aeronave cu tehnologie diferită. Dacă piloții ar fi survolat recent și regulat Ucraina, cel mai probabil ar avea nevoie de 4-6 luni de pregătire, a spus generalul Breedlove.

„Cea mai mare schimbare pe care o vor întâlni (piloții) este cabina de pilotaj”, a spus el, adică modul în care piloții folosesc senzorii, panourile de control și sistemele de arme.

Cealaltă diferență este tehnologia „HOTAS”, un sistem care înglobează, practic, într-un joystick toate funcțiile aeronavei - și care permite piloților F-16 să treacă de la ținte de bombardare la sol la angajarea în aer și luptă aeriană fără a-și lua mâinile de pe comenzi, explică generalul, într-un interviu pentru NYT .

Pe un F-16, „nu trebuie să îți iei niciodată ochii de la luptă”, a spus generalul Breedlove. „Este ceva mult mai intuitiv și mult, mult, mult mai ușor de navigat în condiții de stres”.

Orice s-ar spune, transferul aeronavelor occidentale în Ucraina va însemna o schimbare radicală a situației de pe câmpul de luptă. Acest lucru îl știu foarte bine și oficialii ruși, dacă e să ne uităm doar la ultimele declarații ale lui Serghei Lavrov. Occidentul "se joacă cu focul", a declarat duminică şeful diplomaţiei ruse şi a denunţat "o escaladare inacceptabilă" din partea "Washingtonului, Londrei şi sateliţilor lor din cadrul Uniunii Europene" care vor "să slăbească Rusia".


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Asta e Rusia, oameni buni!

4 Umilință fără precedent pentru Armata SUA! / Trupe rusești au intrat într-o bază care găzduiește militari americani în Niger

5 Așa o fi?