Americanii născuţi la Ierusalim vor putea menţiona ''Israel'' în paşaport ca loc al naşterii

Americanii născuţi la Ierusalim vor putea menţiona ''Israel'' în paşaport ca loc al naşterii

Cetăţenii americani născuţi la Ierusalim vor putea de acum înainte să menţioneze "Israel" drept loc al naşterii pe paşaportul lor, în urma unei noi decizii a guvernului lui Donald Trump care rupe consensul internaţional, după ce a recunoscut unilateral oraşul drept capitală a statului evreu, relatează AFP.

"Solicitanţii vor putea de acum să aleagă fie 'Ierusalim', fie 'Israel' ca loc al naşterii pe documentele lor consulare", a anunţat şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo într-un comunicat. În lipsa unei opţiuni diferite, menţinea care se va face va fi totuşi "Ierusalim".

Donald Trump a avut mai multe decizii favorabile Israelului în ultimii patru ani, care sunt acum continuate de această măsură simbolică cu numai cinci zile înainte de alegerile prezidenţiale în care candidează pentru un al doilea mandat.

Cea mai importantă dintre aceste decizii a fost recunoaşterea unilaterală a Ierusalimului drept capitală a ţării, ceea ce a provocat o ruptură cu palestinienii, care aspiră ca partea de est a oraşului să fie capitala viitorului lor stat. Preşedintele american a mutat şi ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, o decizie care a fracturat din nou consensul comunităţii internaţionale de a aştepta până la un acord israeliano-palestinian.

Au fost tot atâtea măsuri salutate de dreapta creştină evanghelică americană, una dintre bazele electorale care au contribuit la victoria surprinzătoare a miliardarului american în 2016, notează AFP.

"SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a Israelului şi sediu al guvernului dar continuă să nu aibă o poziţie asupra frontierelor suveranităţii israeliene asupra Ierusalimului", a subliniat Mike Pompeo. "Această problemă continuă să depindă de negocierile asupra unui statut final între cele două părţi", israeliană şi palestiniană, a adăugat el.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina