ANAF a publicat Ordinul cu noua procedură pentru obținerea codului de TVA, care înlocuiește formularul 088

ANAF a publicat Ordinul cu noua procedură pentru obținerea codului de TVA, care înlocuiește formularul 088

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat proiectul de Ordin care conține procedurile de înregistrare în scop de TVA și criteriile pe care trebuie să le îndeplinească o firmă pentru a primi codul de TVA, având în vedere că Formularul 088 va fi eliminat începând cu data de 1 februarie 2017.

'Procedurile privind înregistrarea în scopuri de TVA și anularea, din oficiu, a înregistrării în scopuri de TVA, dar și criteriile pentru condiționarea înregistrării în scopuri de TVA, pot fi consultate pe site-ul ANAF, începând de astăzi, 30 ianuarie a.c.', se arată într-un comunicat al ANAF transmis, luni, AGERPRES.

Potrivit documentului, decizia privind eliminarea formularului 088 a rezultat ca urmare a analizei procedurii de înregistrare în scopuri de TVA, prin care s-a constatat faptul că o serie dintre informațiile solicitate erau furnizate de contribuabili prin intermediul altor formulare, precum și faptul că, în cadrul procedurii de evaluare, ANAF poate utiliza informațiile existente în bazele de date proprii sau care pot fi obținute de la alte instituții prin intermediul schimbului de informații

'În contextul solicitării Ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Florin Jianu, prin Nota nr. 28/FNJ/12.01.2017, înregistrată la Secretariatul General al Guvernului, ANAF a primit sarcina guvernamentală, dispusă în ședința de Guvern din data de 12.01.2017, de eliminare a formularului (088)', se arată în referatul de aprobare al Ordinului menționat.

Astfel, prin Ordinul președintelui ANAF 210/2017, ale cărui prevederi vor intra în vigoare începând cu data de 1 februarie 2017, a fost abrogat Ordinul președintelui ANAF 3841/2015 privind aprobarea modelului și conținutului formularului (088) 'Declarație pe propria răspundere pentru evaluarea intenției și a capacității de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA'.

'În aceste condiții, procedura actuală privind stabilirea criteriilor pentru condiționarea înregistrării în scopuri de TVA, precum și procedura de anulare, din oficiu, a înregistrării în scopuri de taxă pe valoarea adăugată a persoanelor impozabile care nu justifică intenția și capacitatea de a desfășura activități economice care implică operațiuni în sfera de aplicare a TVA, aprobată prin O.P.A.N.A.F. nr. 2393/2016, presupune, pe de o parte, modificarea procedurii de evaluare și, pe de altă parte, actualizarea aplicațiilor informatice și a modalității în care sunt utilizate informațiile deținute sau obținute de ANAF, prin schimbul de informații cu alte entități', se mai subliniază în comunicatul ANAF.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...