Analiză INSP: Aproape jumătate din cazurile de coronavirus depistate în România până în 18 martie erau la persoane venite din străinătate, însă ponderea acestora este în scădere/Fostul milițian din București a infectat alți 47 de oameni

Analiză INSP: Aproape jumătate din cazurile de coronavirus depistate în România până în 18 martie erau la persoane venite din străinătate, însă ponderea acestora este în scădere/Fostul milițian din București a infectat alți 47 de oameni

Analiză INSP: Aproape jumătate din cazurile de coronavirus depistate în România până în 18 martie erau la persoane venite din străinătate, însă ponderea acestora este în scădere/Fostul milițian din București a infectat alți 47 de oameni.

Aproape jumătate din cazurile de coronavirus depistate în România până în 18 martie erau la persoane venite din străinătate, însă ponderea acestora este în scădere, potrivit unei analize publicate vineri de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În același timp, un singur pacient din București a infectat alți 47 de oameni.

De altfel, 63% din cazurile de contact în țară provin de la 4 persoane din București (47 infectați), Hunedoara (13), Constanța (13) și Brașov (9).

Deși nu este precizat în analiza INSP, în București este cazul fostului ofițer MAI care a fost internat la Spitalul Gerota și despre care autoritățile au comunicat că a generat infectarea a mai multor zeci de persoane, între care peste 20 de cadre medicale.

Potrivit Analizei rapide a cazurilor confirmate de infecție cu coronavirus Covid 19 din România, în perioada 26 februarie – 18 martie (ora 18:00), din totalul de 261 de cazuri confirmate în acest interval, 127 au fost înregistrate la persoane care au revenit în România din străinătate.

„Ponderea cazurilor de import este de 49%, în scădere față de zilele precendente”, notează INSP.

Cea mai frecventă țară de proveniență rămâne Italia cu o pondere de 66% din cazuri, urmată de Franța,
Germania și Spania cu câte 5% și Marea Britanie și Austria cu câte 4%.

Sursa: INSP

În ceea ce privește, cazurile în urma contactului apropiat, jumătate din cazurile confirmate au fost înregistrate ca urmare a contactului apropiat cu persoane infectate sosite în România sau cu contacații acestora (49,8% din totalul cazurilor confirmate).

„Din aceste cazuri de contact, o pondere de 63% provin din 4 clustere identificate în jurul unui caz
confirmat din București(nota redacției: fostul milițian) (47 cazuri), unui caz confirmat din Hunedoara (13 cazuri), unui caz confirmat din Constanța (13 cazuri) și unui caz confirmat în Brașov (9 cazuri)”, precizează INSP.

Potrivit aceleiași surse, 94,7% din cazurile simptomatice au dezvoltat o formă ușoară de boală în cursul internării, 1,1% o formă moderată, iar 4,2% o formă severă.

INSP precizează că analiza este bazată pe date preliminare ale unor anchete epidemiologice aflate în desfășurare.

Până vineri la ora 13.00, 308 cazuri de coronavirus au fost confirmate în România, din care 31 de persoane au fost declarate vindecate. 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria