ANAT: Contractul cu turistul rămâne în vigoare dacă graniţele unei ţări sunt deschise

ANAT: Contractul cu turistul rămâne în vigoare dacă graniţele unei ţări sunt deschise

Contractul cu turistul rămâne în vigoare, în cazul intrării unor ţări pe listele roşii sau galbene, atât timp cât graniţele sunt deschise, a anunţat vineri Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT).

"Agenţiile de turism nu poartă răspundere pentru modificarea încadrării destinaţiei între data achiziţionării serviciilor turistice şi data întoarcerii. În cazul intrării unor ţări pe listele roşii sau galbene, atât timp cât graniţele sunt deschise, rămâne în vigoare contractul cu turistul", se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, în ultimele săptămâni, mai multe ţări care sunt destinaţii turistice pentru români, precum Grecia sau Turcia, au intrat pe lista roşie. În acest caz, turiştii nevaccinaţi cu vârstele de peste 16 ani trebuie să-şi asume carantina la revenirea în ţară.

Totodată, reprezentanţii ANAT subliniază că agenţiile de turism nu poartă răspundere pentru modificarea încadrării destinaţiei între data achiziţionării serviciilor turistice şi data întoarcerii, ci pentru buna organizare şi derulare a pachetului turistic.

"Decizia intrării anumitor ţări pe lista roşie, respectiv galbenă, din punct de vedere al riscului epidemiologic aparţine Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) iar culorile sunt raportate strict la situaţia epidemiologică a României. De exemplu, Turcia este roşie pentru România dar poate fi verde sau galbenă pentru altă ţară. În ultima vreme, agenţiile de turism s-au confruntat cu turişti nemulţumiţi care au rezervări în special în ţările aflate pe lista roşie şi care solicitau returnarea banilor sau reprogramare. Menţionăm că agenţiile nu poartă vreo responsabilitate pentru intrarea unei ţări pe lista roşie, cât timp acea destinaţie este deschisă. În plus, există posibilitatea vaccinării, în prezent, la îndemână pentru majoritatea turiştilor, alături de dovada trecerii prin boală, deci imunizare", subliniază Cristian Vlad, preşedintele Consiliului Regional Centru al ANAT.

ANAT precizează că în cazul intrării unor ţări pe listele roşii sau galbene, atât timp cât graniţele sunt deschise, rămâne în vigoare contractul cu turistul. Agenţia de turism are doar obligaţia de a asigura prompt serviciile turistice, fie ele de cazare, masă sau, după caz, transport, tururi opţionale, ghid, transfer etc. potrivit ofertei iniţiale.

De asemenea, ANAT le recomandă turiştilor încheierea de asigurări storno, respectiv de călătorie. Aceste asigurări au preţuri foarte accesibile şi pot acoperi multe situaţii imprevizibile, care pot fi dovedite, precum îmbolnăviri sau accidente. Totodată, ANAT menţionează că asigurarea storno nu acoperă situaţii precum trecerea unei ţări pe lista roşie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 El este masonul crescut la sân de servicii, pe cale să-l îngroape pe Coldea...

2 „Regele este prea plictisitor în pat”

3 Generalul rus Vadim Șamarin, adjunctul lui Gherasimov, a fost reținut

4 VIDEO „România încă este foarte bine” / O româncă din SUA, siderată după ce a cumpărat o pâine de la supermarket

5 Declarațiile președintelui Iohannis s-au viralizat în presa rusă, care relatează pe larg despre refuzul de a trimit soldați și sisteme Patriot în Ucra…