ANCOM primeşte acordul CE: Piaţa cu amănuntul a serviciilor de acces la internet la puncte fixe nu necesită reglementare

ANCOM primeşte acordul CE: Piaţa cu amănuntul a serviciilor de acces la internet la puncte fixe nu necesită reglementare

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) primeşte acordul Comisiei Europene (CE) prin care pieţele de gros corespunzătoare serviciilor de acces la internet la puncte fixe nu necesită intervenţii de reglementare.

"În urma acordului primit din partea Comisiei Europene în cadrul procesului de consultare europeană, ANCOM a adoptat Poziţia cu privire la revizuirea pieţelor relevante corespunzătoare serviciilor de acces local la puncte fixe şi serviciilor de acces central la puncte fixe, pentru servicii destinate publicului larg. Astfel, Autoritatea a decis că piaţa cu amănuntul a serviciilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe se menţine concurenţială, nefiind necesară reglementarea pieţelor de gros sus-menţionate. Documentul de Poziţie adoptat de ANCOM este rezultatul unei analize de piaţă realizate cu scopul de a reevalua şi, eventual, de a intensifica gradul de concurenţă pe piaţa cu amănuntul a serviciilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe prin potenţiale măsuri de reglementare impuse la nivelul pieţelor de gros corespunzătoare. ANCOM derulează periodic astfel de analize pentru a asigura o concurenţă efectivă pe pieţele serviciilor de comunicaţii electronice din România, care să genereze beneficii pentru utilizatorii finali", se menţionează într-un comunicat de presă al arbitrului telecom, transmis marţi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, analiza a urmărit evoluţiile de pe piaţă în perioada 2015 - 2019 şi a evidenţiat că piaţa serviciilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe se menţine concurenţială, în condiţiile în care nu sunt impuse reglementări specifice pe niciuna dintre pieţele de gros din amonte, utilizarea buclei locale fiind nesemnificativă în România.

În urma procesului de consultare europeană, Comisia Europeană a indicat ANCOM necesitatea monitorizării permanente a pieţei cu amănuntul a serviciilor de acces la internet în bandă largă, pentru a interveni în materie de reglementare ex-ante, în cazul modificării semnificative a situaţiei cu privire la definirea pieţei şi situaţiei concurenţei pe piaţă. Astfel, Autoritatea va urmări, printre alte aspecte, evoluţia condiţiilor de piaţă, în special în ceea ce priveşte segmentul serviciilor de acces la internet cu viteze de peste 100 Mbps.

De asemenea, ANCOM va acorda o atenţie deosebită modului în care vor evolua strategiile de stabilire a preţurilor la nivel geografic, a principalilor operatori, în vederea evaluării necesităţii definirii de pieţe relevante sub-naţionale şi va monitoriza posibile modificări semnificative ale condiţiilor de piaţă care ar putea necesita o definire mai detaliată a pieţei produsului, în special referitor la capacitatea operatorilor de a concura efectiv cu RCS & RDS S.A pe segmentele de servicii de acces la internet de viteze superioare.

Poziţia ANCOM cu privire la revizuirea pieţelor relevante corespunzătoare serviciilor de acces local la puncte fixe, respectiv serviciilor de acces central la puncte fixe, pentru servicii destinate publicului larg a fost publicată pe pagina de internet a instituţiei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?