Angela Merkel: Criticile Germaniei la adresa libertății presei în Turcia sunt îndreptățite

Angela Merkel: Criticile Germaniei la adresa libertății presei în Turcia sunt îndreptățite

Cancelarul german Angela Merkel a respins vineri, la Tunis, acuzațiile turce privind amestecul după anularea a două mitinguri pro-Erdogan în Germania și a criticat atingerile aduse libertății presei în Turcia, informează AFP.

'Situația legală în Germania este următoarea: suntem un sistem federal. Comunele au competențe, regiunile au competențe și statul federal are competențe. În ceea ce privește organizarea de evenimente, autorizările sunt decise la nivel comunal', a declarat Merkel în timpul vizitei sale întreprinse în Tunisia.

Ankara a acuzat vineri Berlinul că acționează pentru înfrângerea președintelui turc Recep Tayyip Erdogan la referendumul din aprilie privind sporirea atribuțiilor prezidențiale, după ce două mitinguri la care urmau să participe miniștri turci au fost anulate în Germania.

În schimb, Angela Merkel a denunțat atingerile aduse libertății presei în Turcia, în mod concret cazul corespondentului în Turcia al cotidianului Die Welt, Deniz Yucel, plasat în arest pentru propagandă teroristă.

'Este o chestiune de principiu pentru noi de a fi angajați pentru libertatea de exprimare în Germania. Cred de asemenea că este oportun din partea noastră să criticăm atingerile la adresa libertății presei' în Turcia, a declarat Merkel. 'Libertatea presei în cazul lui Deniz Yucel nu a fost garantată în modul corespunzător', a subliniat ea.

Înainte de cancelarul german, și Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei a respins acuzațiile formulate de Ankara.

În Germania trăiește cea mai numeroasă populație turcă din diaspora, populație estimată la mai mult de trei milioane de persoane, ce constituie un electorat important pentru președintele turc. Totuși, Berlinul se teme că aceste conflicte din sânul societății turce ar putea fi exportate pe teritoriul german.

Sursele de tensiune germano-turce s-au multiplicat de ceva timp. Ultimul conflict de acest fel a fost provocat de arestarea corespondentului în Turcia al cotidianului Die Welt, pentru propagandă 'teroristă'.

Cu toate acestea, Turcia rămâne un partener necesar pentru Germania, rolul Ankarei fiind crucial, în opinia Berlinului, pentru a împiedica afluxul de refugiați către Europa

.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”