Antena 3, amendată pentru dezinformare şi încălcarea protecţiei imaginii unui minor

CNA a amendat Antena 3 pentru difuzarea trunchiată a unui interviu cu Laura Codruţa Kovesi şi a difuzat pe post numele fiicei minore a unui jurnalist. Decizia de sancţionare a fost luată în cadrul şedinţei publice de marţi, 22 martie.

Antena 3, amendată pentru dezinformare şi încălcarea protecţiei imaginii unui minor

În cadrul emisiunii "Sinteza Zilei" din 18 februarie, sub titlurile "Kovesi dă dreptate Antena 3", "Kovesi: Antena 3 are dreptul la contract de închiriere", "Şefa DNA recunoaşte că Antena 3 nu trebuie evacuată", Antena 3 a difuzat un fragment dintr-un interviu pe care Laura Codruţa Kovesi l-a dat pentru Adevărul în anul 2014, fiind întrebată de reporterul respectiv despre "confiscarea sediului Antenei 3".

Televiziunea a afişat pe ecran sursa, dar fără a fi preciza data la care a fost făcut interviul.

După difuzarea interviului respectiv, prezentatorul emisiunii, Mihai Gâdea afirmă că spusele Laurei Codruţa Kovesi sunt în favoarea Antenei 3 şi că televiziunea are drept de preemţiune.

"Dar în seara asta sunt atât de fericit. Cel mai important aliat al meu, al nostru, al Antenei 3 este doamna Kovesi. Doamna Kovesi ne spune că se poate" a afirmat Gâdea în emisiunea din 18 februarie, solicitând redifuzarea unui fragment din interviu, respectiv afirmaţia "Toate aceste imobile vor trece în proprietatea statului, dacă sunt contracte de închiriere şi ele nu expiră până la momentul în care se face executarea silită, contractul de închiriere poate fi prelungit de către stat…".

Ştirile difuzate a doua zi, pe 19 februarie, au reluat afirmaţiile făcute cu o zi în urmă, cu titluri precum: "Codruţa Kovesi dă dreptate Antena 3", "Şefa DNA a recunoscut că Antena 3 nu trebuie evacuată". "Declaraţiile făcute de şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, confirmă abuzul făcut de ANAF împotriva Antenei 3, spun jurnaliştii Antena 3", s-a mai afirmat în cadrul unei ştiri.

Dorina Rusu (membru CNA) a considerat că este evidentă intenţia pe care a avut-o Antena 3 în cazul interviului trunchiat al Codruţei Kovezi, referindu-se la dezinformarea telespectatorilor – "A fost luat un fragment dintr-un interviu şi folosit într-un mod în care nu trebuia folosit. Mie mi se pare destul de clară intenţia pe care ei au avut-o şi mi se pare un lucru destul de grav".

Potrivit articolulului 3(2) din Legea Audiovizualului, "Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor".

Membrii au considerat ca Antena 3 a încălcat şi articolul 64(1-b) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, referitor tot la corecta informare – "În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă".

De asemenea, în cadrul aceleiaşi sancţiuni, CNA a introdus şi încălcarea dreptulului minorului la "protejarea imaginii şi a vieţii sale intime, private şi familiale" din cauza faptulu că televiziunea a menţionat numele fiicei jurnalistului Dan Tapalagă, care are zece ani.

Antena 3 a difuzat în data de 23 februarie, în cadrul ediţiilor informative ale zilei, o ştire despre un articol publicat de Oana Stancu Zamfir în ziarul "Jurnalul Naţional", articol scris sub forma unei "scrisori" adresate fiicei minore a jurnalistului Hotnews, Dan Tăpălagă, menţionându-i numele.

După cum a explicat în emisiune şi o voce din off, în scrisoarea către fiica lui Tapalagă, şeful de la Hotnews, Oana Zamfir i-a cerut acesteia să nu îi fie ruşine când tatăl ei va ajunge la vârsta multora dintre cei prezenţi la întâlnirea din Piaţa Constituţiei.

Una dintre afirmaţiile citate din articol (fiind citită şi titrată la postul de televiziune) a fost: "Poate că îi vei cumpăra tu însăţi mult hulitul Urinal de azi. Poate că nu vei simţi că îşi strică masa cu prietenii, dacă i se mişcă proteza".

"Un copil a fost agresat de o scrisoare, a fost pus într-un context negativ, într-o situaţie proastă; nu poţi folosi un copil într-o bătălie mediatică, indiferent de situaţie", a fost părerea Dorinei Rusu.

Articolul 3(1) din Codul CNA precizează că "Minorul are dreptul la protejarea imaginii şi a vieţii sale intime, private şi familiale".

Sancţiunea de 30.000 de lei a fost propusă de vicepreşedintele CNA, Răsvan Popescu, ca propunere intermediară.

Iniţial, Radu Herjeu a făcut propunerea de amendare cu 20.000 de lei, iar Dorina Rusu – 60.000 de lei, niciuna fiind validată după două tururi de vot. Popescu a făcut o propunere intermediară, iar ceilalţi doi membri au retras propunerile lor.

Astfel, amenda de 30.000 de lei a fost adoptată cu şapte voturi pentru (Lorand Turos, Viorel-Vasile Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu) şi unul împotrivă (Radu Călin Cristea).

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Epidemia face ravagii în Rusia! / Doctoriţa care l-a sfidat pe Putin şi a dat alarma despre coronavirus, arestat…

2 Previziunile IHME(University of Washington) pentru România: 13 aprilie, vârful epidemiei, 8 mai, prima zi fără…

3 Guvernul Orban a hotărât: Urmează o perioadă de sacrificii uriaşe pentru toată lumea, cu excepţia bugetarilor

4 VIDEO Foarte util / Medic din prima linie în lupta cu COVID-19 despre „mitul tratamentelor minune” și fake-urile…

5 VIDEO Imagini inedite cu Boris Johnson publicate de Rareș Bogdan

recomandări

Te ia DNA: Minel Prina

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Scene uimitoare filmate prin procedeu time lapse creează impresia unei alte lumi