Antena 3, RTV și știripesurse, cele mai necredibile surse de informație din România! Guvernul PNL a pompat cei mai mulți bani în ei!

Antena 3, RTV și știripesurse, cele mai necredibile surse de informație din România! Guvernul PNL a pompat cei mai mulți bani în ei!

Antena 3, RTV și știripesurse, cele mai necredibile surse de informație din România! Guvernul PNL a pompat cei mai mulți bani în ei!

Îndependența și informațiile echilibrate aduc mai multă credibilitate, cel puțin așa rezultă din  studiul  dat publicității de Institutul Reuters, care a constatat de asemenea că polarizarea și atacurile politice asupra jurnaliștilor au legătură cu încrederea relativ scăzută a mass-media:

„Trusturile cele mai credibile încearcă să ofere un peisaj politic echilibrat, în vreme ce companiile media cele mai partizane au o credibilitate mai scăzută și tind să acopere scandaluri și să aducă celebritățile în prim plan”.

Cercetarea Reuters scoate la iveală care sunt  cele mai credibile  branduri din presa autohtonă:

 1. ProTV cu o credibilitate de 76%,
 2. Digi24 cu o credibilitate de 71%
 3. Ziarul Financiar cu o credibilitate de 68%
 4. Mediafax cu o credibilitate de 66%
 5. TVR cu o credibilitate de 64%

Topul celor  mai puțin credibile  trusturi de presă, potrivit Institutului Reuters:

 1. Antena 3 despre care 35 % dintre români spun că nu au deloc încredere
 2. RomâniaTv: 30% nu au încredere
 3. Realitatea Tv: 25% nu au încredere
 4. știripesurse: 21% nu au încredere
 5. Libertatea: 20% nu au încredere

Televiziunile cu  cea mai mare  audiență

 1. ProTV
 2. Digi24
 3. Antena 1
 4. Antena 3
 5. România TV
 6. TVR

 Site-urile cu cea mai mare audiență:

 1. Știrile ProTV
 2. Ziare.com
 3. Digi24 online
 4. știripesurse
 5. yahoo news

Un  studiu  lansat de Comisia Europeană completează această cercetare cu riscurile cele mai mari la care este supusă presa românească.

Astfel, cele mai mari ameninţări pentru pluralismul media din România provin din lipsa viabilităţii economice a pieţei media, la care se adaugă polarizarea partizană a presei şi nivelul scăzut de conştientizare a standardelor jurnalistice.

Independența politică și autonomia editorială a presei autohtone sunt afectate în proporție de peste 90%, dar mass-media finanțată de la bugetul public, cum sunt radioul și televiziunea publice sau Agerpres, se află într-o situație și mai grea, potrivit concluziilor Comisiei Europene, pentru că independența lor se află sub un risc de aproape 100%.

În România, pluralismul pieţei de presă este domeniul de cel mai mare risc (76%) dintre cele patru analizate în cadrul  Instrumentului de monitorizare a pluralismului mass-media , alături de protecţia elementară a dreptului la exprimare şi informare, independenţa politică şi incluziunea socială.

Analiza Comisiei Europene indică la capitolul pluralismului doi indicatori, care arată că țara se află la cote de risc: influenţa proprietarului sau comercială asupra conţinutului editorial şi gradul de concentrare al platformelor online:

„În România nu există garanţii că presa este independentă din punct de vedere politic (risc 90%) sau autonomă din punct de vedere editorial şi nu există legislaţie sau autoreglementare la nivelul profesiunii care să prevină conflictul de interese, să limiteze controlul direct sau indirect al partidelor politice sau să protejeze autonomia media în numirea redactorilor şefi. Când vine vorba despre site-urile de ştiri, riscurile privind independenţa politică sunt şi mai mari”

Comisia Europeană mai vorbește în studiul dat recent publicității despre absența datelor în ceea ce privește companiile mediatice din România, invocând „simptome ale unor probleme structurale mai profunde”, care țin de absența transparenței instituțională ca practică universal valabilă, de capacitatea scăzută a statului de a se implica în scoaterea la iveală a informațiilor de bază a trusturilor mediatice, dar și de limitarea profesiei de jurnalist. SURSA:  Europa Liberă

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Rușii s-au retras dar îi prindem data viitoare” / Noi imagini cu luptătorii Legiunii Internaționale a Ucrainei

2 VIDEO „Toți au stări de șoc de la ușor până la moderat” / Soțiile tanchiștilor ruși cer autorităților aducerea lor de pe front

3 VIDEO Momentul în care un lunetist ucrainean elimină mai mulți soldați ruși

4 BRRR! / Sateliții arată că Rusia a amplasat mai multe sisteme de rachete pe coasta Regiunii Kaliningrad

5 „Cresc frustrările printre soldații ruși” / Interceptări ale serviciilor de informații poloneze