Arafat: Într-o situaţie cum este cea prin care a trecut Liban nu se poate să rămână cineva singur

Arafat: Într-o situaţie cum este cea prin care a trecut Liban nu se poate să rămână cineva singur

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, la baza aeriană de unde au plecat spre Liban două aeronave cu aproximativ opt tone de materiale medicale, că acest stat nu poate să rămână singur, fiind "o situaţie care depăşeşte capacitatea majorităţii ţărilor din lume".

"Toate aceste eforturi concentrate vor duce la sosirea astăzi în Liban a primelor ajutoare, a primului sprijin pe care-l trimitem pe linie medicală. Cele două avioane (...) sunt cu materiale sanitare, cu medicamente care au fost achiziţionate sau repartizate de la rezervele statului şi care vor ajunge la cei care au nevoie de ele în Liban. Într-o situaţie cum este cea prin care a trecut acum Libanul nu se poate să rămână cineva singur. Este o situaţie care depăşeşte capacitatea majorităţii ţărilor din lume şi este normal să existe o solidaritate, iar acest lucru pe care-l facem nu este decât un foarte mic gest, pe lângă tot ce trebuie să facem în viitor ca să sprijinim Libanul să-şi revină din acest dezastru", a afirmat Raed Arafat.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a precizat că, prin ajutorul medical trimis în Liban , Guvernul României îşi exprimă solidaritatea şi empatia profundă faţă de poporul libanez.

"Libanul este o ţară apropiată societăţii româneşti, în care trăieşte şi un număr important de români, iar gândurile noastre şi întreaga noastră compasiune se îndreaptă către locuitorii din Beirut afectaţi de această tragedie. Gândurile noastre şi întreaga noastră compasiune se îndreaptă către locuitorii din Beirut afectaţi de această tragedie. Permiteţi-mi să adresez, în numele Guvernului României, condoleanţe familiilor îndoliate şi urări de însănătoşire grabnică celor răniţi în urma acestor evenimente tragice, iar cetăţenilor libanezi care trăiesc în România, dar care au rude în Liban, poate chiar la Beirut, le transmit că societatea românească este alături de ei în aceste clipe grele. În contextul luptei împotriva pandemiei, am învăţat că cel mai important lucru este solidaritatea", a afirmat Aurescu.

El şi-a exprimat speranţa că echipamentele medicale trimise din România vor fi de ajutor cadrelor medicale libaneze din prima linie.

"Le transmit prietenilor libanezi un singur lucru: nu sunteţi singuri", a mai spus ministrul Afacerilor Externe.

Premierul Ludovic Orban a semnat vineri decizia privind folosirea cantităţii de 2.000 de flacoane de ceftriaxone din rezerva de mobilizare ca ajutor umanitar extern de urgenţă pentru înlăturarea urmărilor dezastrului provocat de explozia din capitala Libanului - Beirut.

''Se aprobă folosirea cantităţii de 2.000 de flacoane de ceftriaxone din rezerva de mobilizare din domeniul sănătăţii ca ajutor umanitar extern de urgenţă pentru înlăturarea urmărilor dezastrului provocat de explozia din capitala Republicii Libaneze, Beirut'', se arată în decizia publicată în Monitorul Oficial.

Cantitatea va fi predată reprezentanţilor desemnaţi de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă pe bază de proces verbal de predare - primire şi aviz de însoţire a mărfii, la Baza 90 Transport Aerian, precizează sursa citată.

Aproximativ opt tone de materiale medicale vor fi oferite autorităţilor libaneze pentru gestionarea efectelor exploziei produsă la un depozit de azotat de amoniu din Beirut, la data de 4 august, acestea urmând să fie transportate spre Liban cu aeronave ale Forţelor Aeriene Române, a anunţat MApN.

România s-a numărat printre statele care au primit cerere de acordare a asistenţei internaţionale din partea guvernului libanez, prin activarea Mecanismului European de Protecţie Civilă. Astfel, Guvernul României, societatea civilă şi reprezentanţii diasporei libaneze au răspuns imediat apelului solicitat, iar prin eforturi comune o cantitate relevantă de echipamente medicale urmează a fi donate către statul libanez, se arată într-un comunicat transmis vineri de MApN.

De asemenea, două cadre ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă vor însoţi echipajul care va asigura transportul aerian şi vor asigura predarea materialelor medicale către autorităţile responsabile din Liban. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cine era femeia găsită moartă într-un geamantan, în Oradea

2 Nea ăsta e comisarul de poliție Cosmin Popovici, cu apartament în Spania și nenumărate proprietăți în țară / Nu poate justifica 1,3 milioane lei

3 Trebuie să vedeți asta / Va fi doar o chestiune de timp până când flagelul va ajunge în Europa...

4 Andrei Caramitru / Ghinea, Barna, Drulă și Moșteanu. Cam ăștia. Plus Cioloș. Trebuie să plece…

5 Posibil război civil în Ucraina și un nou pas al Rusiei spre Gurile Dunării, două dintre consecințele înghețării ostilităților în țara vecină