Are umanitatea un plan în caz că va fi contactată de extratereștri? (Live Science)

Are umanitatea un plan în caz că va fi contactată de extratereștri? (Live Science)

Filmul de science-fiction "Arrival", care a fost lansat în cinematografe weekendul trecut, lansează o serie de întrebări interesante despre modul în care oamenii ar intra în contact sau ar comunica cu extratereștrii inteligenți. Într-un amplu material, Live Science încearcă să răspundă dacă oamenii sunt pregătiți pentru un eventual contact cu o civilizație extraterestră inteligentă.

Sursa foto: Facebook

Așadar, se întreabă Live Science, dacă extratereștrii ne contactează, există un plan? Răspunsul este da și nu, susține astronomul Seth Shostak, care conduce eforturile de a detecta semnalele radio de la civilizații extraterestre la institutul SETI din California.

"Există unele protocoale, dar cred că este un termen nefericit, care le face să pară mai importante decât sunt de fapt", a declarat Shostak pentru Live Science.

În anii '90, Shostak a prezidat o comisie a Academiei Internaționale de Astronautică care a pregătit o versiune revizuită a "protocoalelor post-detecție" pentru cercetătorii care urmăresc posibile transmisii extraterestre utilizând radiotelescoape, un domeniu desemnat mai simplu ca SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence).

Protocoalele au fost schițate mai întâi în anii '80 pentru a-i ajuta pe oamenii de știință din SUA și Uniunea Sovietică să facă schimb de informații privind posibile semnale SETI. Dar, a explicat Shostak, aceste protocoale post-detecție sunt mai degrabă linii directoare pentru guverne și oameni de știință, decât un plan de acțiune globală în cazul unui contact cu extratereștrii.

"Acestea spun 'dacă recepționezi un semnal, verifică-l... anunță pe toată lumea... și nu trimite niciun răspuns fără o consultare internațională', ce o fi însemnând asta. Dar asta este tot ce stipulează protocoalele și ele nu au putere de lege. ONU a luat o copie a protocoalelor inițiale și le-a pus undeva într-un sertar și mai oficiale de atât nu au devenit", a spus Seth Shostak.

În filmul "Arrival", nave spațiale aterizează în mai multe orașe din lume și un lingvist (Amy Adams) și un fizician (Jeremy Renner) sunt recrutați în cadrul unui efort internațional de a comunica cu extratereștrii și a afla de ce au venit pe Terra.

În viața reală, pe lângă un protocol care prevede că cercetătorii ar trebui să facă schimb de informații despre eventuale semnale SETI cu alți astronomi din lumea întreagă, Shostak a spus că nu are cunoștință de existența vreunor planuri la nivel guvernamental sau a unor proceduri stabilite în cazul unui contact extraterestru, indiferent ce formă ar lua acesta.

În plus, se pare că așa-numiții "Men in Black", agenții guvernamentali din umbră care investighează orice informații legate de OZN-uri din filmele comice SF cu Will Smith și Tommy Lee Jones, nu există în realitate.

"Dacă guvernul și-ar putea permite 'Men in Black', atunci și-ar putea permite să finanțeze SETI", a glumit Shostak.

Guvernul SUA nu a arătat însă vreun interes pentru cercetările SETI până acum, a spus el. "Nu este un program guvernamental, așa că nu au nimic de a face cu el. Mi-ar fi plăcut să văd vreun interes din partea lor, dar nu s-a întâmplat niciodată", a adăugat astronomul.

După o alarmă falsă SETI, care s-a dovedit a fi în cele din urmă un semnal de la un satelit european de cercetare, singurul interes a provenit din partea jurnaliștilor.

"În 1997, am recepționat un semnal care a părut promițător mare parte din zi. Am crezut că ar putea fi unul autentic. Am așteptat să apară 'Men in Black', dar nu s-a întâmplat. Am așteptat să sune Pentagonul. Am așteptat să sune Casa Albă. Nu au sunat. Dar au sunat cei de la New York Times", a povestit Seth Shostak.

Într-un studiu despre faptele științifice dar și despre speculațiile despre extratereștri, publicat sub titlul "Xenology: An Introduction to the Scientific Study of Extraterrestrial Life, Intelligence and Civilization" în 1979, scriitorul și omul de știință Robert Freitas a descris o presupusă întâlnire a responsabililor militari de la Washington din 1950 care a trecut în revistă posibilele răspunsuri militare ale SUA la un contact cu extratereștrii.

Presupusul plan militar, care a devenit cunoscut sub numele "Seven Phases to Contact" (Cele șapte faze ale unui contact — n.r.), a fost menționat prima dată într-o carte despre OZN-uri din 1967 a autorului Frank Edwards.

Dar Shostak susține că nu a văzut niciun semn al unui plan de acțiune în caz de contact extraterestru al agențiilor guvernamentale ale SUA sau al Pentagonului. "Din câte știu, nu există nimic, și cred că aș fi auzit ceva din cauza alarmelor false SETI", a spus el.

Deși detectarea unui semnal radio extraterestru ar fi diferit de aterizarea unor nave extraterestre pe Pământ, Shostak nu crede că protocoalele vor juca un rol important în modul în care umanitatea va răspunde.

"Unele persoane m-au întrebat la o conferință de sâmbăta trecută ce plan de acțiune are armata în caz că ar ateriza nave extraterestre și am răspuns: 'Nu știu... dar din câte știu eu, nu au niciun plan'", a povestit astronomul.

El a observat că orice extratereștri ar călători pe Pământ într-o navă spațială ar trebui să fie cu secole sau milenii mai avansați din punct de vedere tehnologic decât sunt oamenii în prezent, așa că sunt aproape imposibil de imaginat consecințele contactului dintre specii, ca să nu mai vorbim de dezvoltarea unui plan de a intra în contact cu ei.

"Este ca și cum oamenii de Neanderthal ar avea un plan pentru apariția unui avion al Forțelor aeriene americane", a apreciat astronomul.

Deși extratereștrii din "Arrival" reușesc să ajungă pe Pământ în nave care se deplasează cu viteze superioare celei a luminii și sunt gata să comunice, Shostak este de părere că un scenariu mai probabil de "prim contact" ar fi depistarea unui semnal radio SETI, poate dintr-o sursă aflată la sute sau mii de ani lumină depărtare.

Asta înseamnă că ar putea dura secole pentru ca extratereștrii să primească orice răspuns transmis de pe Terra într-un efort de a comunica cu ei. În consecință, ar putea să nu existe o urgență reală de a decide ce vrem să răspundem, opinează omul de știință.

Iar dacă extratereștrii ne contactează, ce ar trebui să răspundă oamenii? Unii oameni de știință, printre care și fizicianul britanic Stephen Hawking, și-au exprimat preocuparea în ceea ce privește programele active SETI menite să transmită mesaje de pe Terra oricăror extratereștri care ar putea asculta. Hawking chiar a avertizat asupra pericolului potențial pe care l-ar putea reprezenta extratereștrii necunoscuți și motivațiile lor.

În același timp, se mai pune și problema de a face o primă impresie favorabilă în orice discuție cu o civilizație extraterestră, a spus Seth Shostak.

"Am fost la mai multe conferințe în care oamenii discută dacă ar trebui să le spunem extratereștrilor toate lucrurile rele despre umanitate sau numai lucrurile bune. Dar cred că este un lucru foarte lipsit de acoperire. Pentru mine este ca și cum indigenii din Australia l-ar vedea la orizont pe căpitanul Cook sosind în nava sa și ar discuta între ei: 'Vom ține câteva conferințe pentru a discuta despre ce vom vorbi cu oamenii ăștia și în ce limbă vom comunica'. În cele din urmă nu contează", a mai afirmat astronomul.

Shostak a atras atenția asupra faptului că oamenii difuzează știri în spațiu de decenii, sub forma semnalelor radio și tv, așa că probabil este prea târziu pentru a face liniște. "Aceste semnale se duc în spațiu încă din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, așa că deja le-am spus că ne aflăm aici", a dat el asigurări.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...