Arestări la Lille și Bruxelles în cadrul unei operațiuni antiteroriste vizând un grup de motocicliști belgieni cu legături jihadiste

Un bărbat în vârstă de 42 de ani, suspectat că plănuia o 'acțiune violentă', a fost reținut miercuri dimineață la periferia orașului Lille, în nordul Franței, în cadrul unei operațiuni antiteroriste franco-belgiene, în timp ce, la Bruxelles, Parchetul federal a anunțat alte patru arestări, transmit AFP și La Libre Belgique, în ediția online.

Bărbatul arestat la Lille este suspectat de legături cu un grup de motocicliști belgieni, autointitulați 'Kamikaze Riders', a indicat o sursă apropiată anchetei.

Grupul este bănuit de radicalizare, doi dintre membrii săi fiind condamnați pentru apartenență la o grupare teroristă.

În paralel, alte patru arestări au avut loc la Bruxelles, în noaptea de marți spre miercuri, după descoperirea unei ascunzători de arme în capitala belgiană, a informat Parchetul federal belgian.

Cei patru, suspectați de 'legături directe cu Kamikaze Riders', au fost aduși la audieri, a precizat purtătorul de cuvânt Eric Van der Sypt.

Mai multe percheziții au avut loc în cursul nopții în comuna bruxelleză Anderlecht, patru în locuințe, iar două în boxele unor garaje. Conform Parchetului, la percheziții au fost găsite 'mai multe arme', în timp ce postul de radio RTBF a informat că este vorba despre puști de tip kalașnikov și de muniții.

Parchetul federal a precizat că acest dosar este complet distinct de cel privind atentatele de la Paris de pe 13 noiembrie 2015, de la Bruxelles de pe 22 martie sau de la gara centrală de la Bruxelles de pe 21 iunie.

Banda 'Kamikaze Riders', înființată în 2003 la periferia Bruxellesului, este suspectată că ar avea o legătură cu atentate dejucate în capitala belgiană la sfârșitul lui 2015.

În octombrie 2016, doi membri ai bandei au fost condamnați pentru 'apartenență la un grup terorist' legat de mișcarea jihadistă.

Arestarea celor doi, Said Saouti, 30 de ani, condamnat la 6 ani de închisoare, și Mohamed Karay, 27 de ani, condamnat la 3 ani de detenție, a provocat emoție în Belgia la sfârșitul lui 2015 și anularea focului de artificii de Anul Nou la Bruxelles, din cauza riscului de atentate.

Saouti și Karay au fost suspectați atunci că ar fi plănuit un atac de tipul atentatelor de la 13 noiembrie 2015 de la Paris, soldate cu 130 de morți și mai multe sute de răniți.

Indivizii reținuți în cursul nopții la Bruxelles sunt suspectați de legături mai ales cu Saouti și Karay, a indicat purtător de cuvânt al Parchetului.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 UPDATE / Raed Arafat, șeful DSU, a afirmat, într-o declarație oficială, că informația prezentată de Digi 24 este…

2 COVID-19 a suferit 10 mutaţii / Tinerii nu sunt imuni la coronavirus

3 ULTIMA ORĂ / Guvernul a modificat statutul poliţiştilor şi militarilor: se întrerup concediile de odihnă, se sus…

4 Masonul din spatele birtului care a vândut statului 1,7 milioane de măști a încheiat 16.290 de contracte cu st…

5 Crucea Roșie a importat un milion de măști ca să le doneze. Statul le-a blocat în vamă / „I-au pus cu capul pe c…

recomandări

Te ia DNA: Constantin Boșcodeală

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă vrei Jurassic Park în viața reală, mută-te în Australia