Arma secretă a Rusiei care ar putea să elimine sistemul Starlink în Ucraina. Ce se știe despre programul Tobol

Arma secretă a Rusiei care ar putea să elimine sistemul Starlink în Ucraina. Ce se știe despre programul Tobol

Încercarea Rusiei de a sabota accesul la internet al forțelor ucrainene prin țintirea operațiunilor prin satelit Starlink pe care miliardarul Elon Musk le-a furnizat Kievului încă din primele zile ale războiului pare a fi mai avansată decât se știa anterior, potrivit unui raport secret al serviciilor secrete americane.

Sistemele Starlink au fost esentiale pentru ucraineni in razboi FOTO Getty Images

Moscova a experimentat luni de zile cu sistemele sale de război electronic Tobol în încercarea de a perturba transmisiile Starlink în Ucraina, susține evaluarea secretă, care nu a fost dezvăluită anterior.

Documentul, care se numără printre materialele sensibile scurse online prin intermediul platformei de mesagerie Discord, datează din martie și nu indică dacă vreunul dintre testele Rusiei a avut succes. Dar descoperirea informațiilor este totuși uimitoare, pentru că pare să confirme ceea ce observatorii au emis doar ca ipoteză anterior: că un program aparent conceput pentru a proteja sateliții Kremlinului poate fi folosit pentru a-i ataca pe cei folosiți de adversarii săi.

SpaceX, firma care deține Starlink, a refuzat să comenteze informațiile. Primăvara trecută, Musk a abordat pe scurt încercările Kremlinului de a viza tehnologia, scriind pe Twitter în mai că, deși Starlink și-a demonstrat rezistența împotriva unor astfel de încercări de „bruiaj și hacking”, rușii păreau să-și intensifice eforturile, potrivit Washingon Post .

„Aceste sisteme constituie un strat important în rețeaua de comunicații a Ucrainei”, a declarat maiorul Charlie Dietz, purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării. Accentul departamentului, a adăugat el, „rămâne pe furnizarea către ucraineni a capabilităților de satelit de care au nevoie”.

Kostiantin Zhura, un purtător de cuvânt al ministerului ucrainean al Apărării, a declarat că oficialii de la Kiev sunt conștienți de eforturile Rusiei și „iau măsuri pentru a le neutraliza”.

Starlink, esențial pentru armata ucraineană

Starlink s-a dovedit vital pentru armata Ucrainei , care se bazează pe micile terminale portabile pentru a comunica pe câmpul de luptă și pentru a transmite informații. Forțele ruse au avut succes dezactivând capacitatea ucrainenilor de a folosi alte echipamente de comunicații, inclusiv radiouri și telefoane mobile, dar semnalele satelitului sunt mai greu de perturbat.

Toamna trecută, Musk s-a confruntat cu reacții din partea liderilor ucraineni după ce a prezentat un plan pentru a pune capăt războiului pe care criticii l-au considerat excesiv de favorabil Rusiei. Săptămâni mai târziu, magnatul a fost criticat din nou când a amenințat că va opri finanțarea pentru serviciul de urgență Starlink.

Nu este clar dacă întreruperile Starlink care au fost raportate în Ucraina au fost rezultatul experimentelor Tobol ale Rusiei sau al altor capacități de bruiaj utilizate de forțele ruse, cum ar fi sistemul Tirada-2 montat pe camion. Trupele ucrainene au raportat că au suferit întreruperi în octombrie, în timp ce s-au îndreptat spre pozițiile rusești în timpul contraofensivelor de succes din sud și est. Oficialii ucraineni au sugerat la acel moment că SpaceX a restricționat accesul la internet în acele zone pentru a împiedica rușii să folosească serviciul.

Cum are loc neutralizarea

Analiștii au identificat cel puțin șapte complexe Tobol în Rusia, toate fiind situate lângă instalații utilizate pentru urmărirea sateliților, potrivit unui raport publicat luna aceasta de Secure World Foundation, un grup finanțat privat, axat pe securitatea și sustenabilitatea spațială.

Interferența sateliților poate avea loc în două locuri: în spațiu, prin țintirea directă a sateliților și la sol, unde armele pot viza receptori, potrivit Secure World Foundation. Interferența care are loc în spațiu îmbină un semnal cu transmisia originală ceea ce distorsionează informațiile pe care toți utilizatorii acelui satelit le primesc. Tobol funcționează aproape sigur în acest fel, potrivit lui Bart Hendrickx, un cercetător care a urmărit îndeaproape programul.

Metoda de la sol transmite un semnal pe aceeași frecvență ca satelitul, ceea ce împiedică dispozitivele conectate să primească semnalul legitim. Această metodă are o zonă de efect mai mică, pentru că depinde de un bruiaj care se apropie relativ de sistemele pe care intenționează să le perturbe. Tobol este conceput pentru a perturba semnalul în sine în drum spre terminal.

Ce se știe despre Tobol

Documentul scurs descrie „experimentul operațional militar în curs de desfășurare al Rusiei pentru a viza sistemul de comunicații prin satelit Starlink peste Ucraina cu Tobol-1 al Rusiei” și identifică trei locații din Rusia unde au fost efectuate testele.

Experimentul, lansat la sfârșitul lunii septembrie, trebuia să dureze 25 de zile, spune evaluarea serviciilor de informații din SUA, dar au trecut mai mult de cinci luni de la începutul testelor până când documentul scurs a fost pregătit pentru înalți oficiali americani. Slide-ul de informare nu spune de ce experimentul a durat atât de mult, dacă Rusia a întâmpinat probleme sau dacă operațiunea a avut efectul scontat.

Deși poziționarea de către Rusia a complexelor Tobol în toată țara ar putea sugera că acestea sunt utilizate în scopuri defensive, cele trei locații dezvăluite în evaluarea serviciilor de informații americane - una în afara Moscovei, una în apropierea Crimeii și alta în exclava vestică a Rusiei Kaliningrad - sunt cele mai apropiate instalații de Ucraina, făcându-le potrivite pentru o operațiune ofensivă. Zona lor de acoperire pare să învăluie toată Ucraina, a declarat Brian Weeden, directorul de planificare a programelor la Secure World Foundation.

Există doar indicii și puține dezvăluiri disponibile public despre programul Tobol, denumit în documentele rusești 14Ts227, iar capacitățile sale au fost un mister de ani de zile. Cercetătorii au spus că programul pare să fi început cu aproximativ un deceniu în urmă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu