Armata ucraineană poate pierde un avantaj major pe care îl are în prezent: rețeaua de comunicație Starlink

Armata ucraineană poate pierde un avantaj major pe care îl are în prezent: rețeaua de comunicație Starlink

SpaceX, deținută de antreprenorul american Elon Musk, a notificat Departamentul de Apărare al SUA că nu mai poate plăti pentru funcționarea sistemului de comunicații prin satelit Starlink în Ucraina, a transmis joi compania de televiziune CNN , invocând documente care au intrat în posesia acesteia.

Foto: Arhiva Adevărul

Nu putem continua să furnizăm Ucrainei terminale Starlink sau să plătim pentru operarea terminalelor existente pe o perioadă nedeterminată”, citează CNN textul unei scrisori pe care directorul de achiziții guvernamentale al SpaceX a trimis-o în septembrie Pentagonului. Potrivit radiodifuzorului, scrisoarea conținea o solicitare către Departamentul de Apărare al SUA de a plăti pentru furnizarea de terminale Starlink suplimentare la Kiev, precum și pentru finanțarea funcționării sistemului în interesul autorităților ucrainene și al armatei. În total, vorbim despre alocarea a 124 de milioane de dolari prin Pentagon până la sfârșitul acestui an, susține CNN.

Potrivit datelor furnizate de compania de televiziune, aproximativ 85% din cele 20.000 de terminale Starlink furnizate Ucrainei au fost plătite de către terți, inclusiv autoritățile din SUA, Marea Britanie și Polonia. Aceștia au acoperit și aproximativ 30% din costurile asociate cu operarea serviciului pe teritoriul Ucrainei, subliniază CNN.

Anterior, ziarul britanic Financial Times , citând oficiali ucraineni, a raportat că sistemul Starlink, care este folosit de personalul militar al Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU), a început să funcționeze defectuos în zona militară rusă. Potrivit ziarului, în regiunile Donbass, Herson, Zaporojie și Harkov au fost înregistrate pierderi catastrofale de comunicare. Publicația a subliniat că eșecurile sistemului au provocat panică în rândurile Forțelor Armate ale Ucrainei. Experții ucraineni intervievați de Financial Times și-au exprimat opinia că o cauză a problemelor de comunicare în aceste regiuni ar putea fi decizia deliberată a SpaceX de a restricționa accesul la sistem pe teritoriul controlat de Rusia.

Musk însuși nu a comentat rapoartele privind eșecurile în funcționarea terminalelor Starlink, indicând că acestea erau informații confidențiale.

Pe 27 februarie, Musk a anunțat că a deschis accesul la Starlink în Ucraina. În martie, presa americană a raportat că armata ucraineană folosea constelația de sateliți Starlink pentru a lovi trupele ruse în absența unor canale alternative de comunicare. Pe 3 octombrie, Musk a dezvăluit că SpaceX a cheltuit 80 de milioane de dolari pentru a lansa și menține Starlink în Ucraina.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu