Artefacte dacice, tăiate cu flexul și prinse de un panou stropit cu vopsea roșie la Cetatea dacică UNESCO de la Căpâlna

Artefacte dacice, tăiate cu flexul și prinse de un panou stropit cu vopsea roșie la Cetatea dacică UNESCO de la Căpâlna

Cetatea dacică UNESCO de la Căpâlna, județul Alba, a fost vandalizată ca într-un ritual satanic. Persoane necunoscute au prins pe panoul de informare, cu șuruburi, bucăți de artefacte dacice tăiate cu flexul. Panoul a fost stropit cu vopsea roșie, ca într-un veritabil ritual satanic, scrie ziare.com .

„Piesele au fost tăiate cu flexul și nu mai prezintă nicio valoare. Le putem arunca la fier vechi. Sunt piese dacice de mare valoare. Paznicul nostru ne-a spus că miercuri pe la ora 17.30 a văzut patru motocicliști care urcau spre Cetate”, a declarat directorul Muzeului Unirii, Gabriel Rustoiu. Instituția a sesizat poliția pentru fapta de distrugere.

În luna mai 2022, Cetatea a fost trecută în administrarea Consiliului Județean Alba. Mai multe licitații pentru proiectarea lucrărilor de restaurare și punere în valoare a acesteia, organizate în ultimii trei ani de Institutul Național al Patrimoniului, prin Programul Național de Restaurare, au fost anulate, din lipsă de ofertanți.

cetate capalna vadalizata

FOTO Muzeul Unirii

Cetatea a fost ridicată ridicată în timpul domniei lui Burebista și așezată strategic la o altitudine de aproape 610 metri, având o poziţie dominantă pe Valea Sebeșului. Fortificația bloca accesul pe drumul care, pornind de la Polovragi, străbătea munţii prin Pasul Urdele şi cobora în Valea Sebeșului.

Împreună cu fortificaţiile Costeşti, Baniţa şi Tilişca, forma o reţea de apărare în jurul Sarmizegetusei Regia, însă a fost distrusă de un incendiu de proporţii ce a avut loc în timpul războaielor daco-romane de la începutul secolului al II-lea.

cetate capalna vadalizata

FOTO Muzeul Unirii

Cetatea de la Căpâlna face parte din complexul Cetăților dacice din Munții Orăștiei. Aceasta este cuprinsă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO sub denumirea de „Sit arheologic Căpâlna”.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”