Așa o fi?

Așa o fi?

Se vrea unul dintre miliardarii discreți ai României… Cu promovarea aferentă strict pe ”falanga construcțiilor” Conarg din imperiul financiar al omului de afaceri argeșean. Unul creat însă pe baza miliardelor primite drept despăgubiri de la ANRP! Valentin Vișoiu fiind nu doar unul dintre cei mai vechi combinatori din ”branșa” despăgubiților, dar și printre ”samsarii” de drepturi litigioase care au reușit să rămână neatins până acum de niciunul dintre dosarele DNA care au vizat mafia de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților. Una care a produs de-a lungul anilor mai mulți bani negri decât clanurile interlope din traficul de droguri și carne vie la un loc!

”Ginerică” Radu Pricop, avocatul samsarului

Numai că, deși dosarele în care numele lui Valentin Vișoiu figura la loc de cinste s-au finalizat cu condamnări la ani grei de pușcărie pentru politicienii și demnitarii implicați, ”despăgubitul de serviciu” a scăpat de fiecare dată în libertate. De altfel, singura condamnare primită până acum – și nici aceea încă definitivă- este în ”Dosarul Autobazelor”, cel al fostului primar al Piteștiului, Tudor Pendiuc.

7 ani și 8 luni… „Se merită”?

Numai că povara unei prime condamnări de 7 ani și 8 luni de închisoare în acest dosar pare să îl apese simțitor pe miliardarul argeșean. Cel care probabil că se gândește tot mai serios dacă ”se merită” să riște o astfel de condamnare îndelungată, înainte de pronunțarea sentinței definitive, care se apropie vertiginos….

Valentin Vișoiu a mai fost flancat de mascați…

Mai ales că, în urmă ce ceva ani, același Valentin Vișoiu a formulat un denunț în care susținea că i-a dat mită fostului deputat liberal Theodor Nicolescu, în vederea soluționării favorabile a unor dosare privind drepturile litigioase. Dovada ”stropelii” lui Vișoiu fiind furnizată chiar de DNA, în motivarea arestării celor din ”Lotul ANRP”. Acolo unde scrie negru pe alb cum Vișoiu a bătut palma cu Nicolescu pentru ca, în schimbul unui comision universal de 5 % din totalul despăgubirilor, dosarele litigioase ale samsarului Vișoiu ”să fie trecute cu celeritate prin Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor”. Iar pentru a înțelege mai bine adevăratele dimensiuni ale ”tranzacției”, să menționăm că pentru doar două dosare astfel trecute fraudulos prin CCSD, Vișoiu a recunoscut că i-a achitat lui Nicolescu un ”paraîndărăt” de 800.000 euro și 350.000 lei!

Theodor Nicolescu, turnat la DNA de denunțătorul Vișoiu

Numai că Nicolescu s-a dus la pușcărie, nenumărați alți membri ai conducerii ANPR astfel anchetați de-a lungul anilor s-au ales și ei cu condamnări grele, experții tehnici și cei financiari la fel, însă numai Vișoiu nu a fost atins nici măcar cu o începere a urmăririi penale sau trimitere în judecată! Ceea ce făcuse ca oricum restul ”samsarilor miliardari” să fie cu ochii pe el ca pe ”butelie”…

76 milioane euro de dat înapoi

Uite însă că, ghinion, în ciuda legendării ca fiind ”omul din interiorul” puternicului ”grup al samsarilor” conectați la zecile de miliarde ale ANRP-ului, Valentin Vișoiu tot a pățit ”rușinea”. Astfel că, dovadă că, totuși, în statul român se mai găsesc și funcționari onești, în luna iulie a anului trecut, Tribunalul București admitea cererea Autorității Naționale de Restituire a Proprietăților de anulare a titlului de despăgubire în valoare de peste 375 milioane lei, aproximativ 76 de milioane euro, acordat încă din 2008 samsarilor de drepturi litigioase Valentin Vișoiu, Gheorghe Adrian Manole și Florin Șerban Barbu.

7 ani și 8 luni de închisoare în dosarul cu Pendiuc!

”Constată nulitatea Deciziei reprezentând titlu de despăgubire nr. 4764/FF/25.09.2008 a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) emisă în favoarea pârâților Vișoiu Valentin (pentru cota de 71%), Manole Gheorghe Adrian (pentru cota de 12%) și Barbu Florin Șerban (pentru cota de 17%) și pentru un cuantum total de 375.050.942 de lei Ron, și, pe cale de consecință, constată și nulitatea titlului de conversie nr. 942/29.09.2008 emis în favoarea pârâtului Barbu Florin Ștefan, Titlului de conversie nr. 943/ 29.09.2008 emis în favoarea pârâtului Manole Gheorghe Adrian și a Titlului de conversie nr. 944/29/09.2008 emis în favoarea pârâtului Vișoiu Valentin. Dispune repunerea părților în situația anterioară emiterii actelor, și, astfel : Obligă pârâtul Vișoiu Valentin la restituirea către reclamantă a cotei de 71%, respectiv a valorii de 266.286.168,82 lei Ron, pârâtul Manole Gheorghe Adrian la restituirea către reclamantă a cotei de 12 %, respectiv a valorii de 45.006.113,04 lei Ron, precum și pârâtul Barbu Florin Ștefan la restituirea către reclamantă a cotei de 17%, respectiv a valorii de 63.758.660,14 lei Ron, valori/sume stabilite, dar și necontestate în dosarul administrativ nr. 13653/FFCC/2008”.

Scapă de Direcția Juridică!

Numai că, după această primă decizie devastatoare de la Tribunalul București, ”reacția” a fost una pe măsură. Atât în instanțele de judecată, unde s-a câștigat pe fond, cât mai ales pe culoarele subterane ale ANPR-ului și chiar Palatului Victoria. Astfel că, practic peste noapte, s-a pus pe hârtie o ditamai Hotărârea de Guvern privind ”reorganizarea” ANRP! Cum? Prin ”destructurarea” Direcției Judiciare, considerată probabil ”vinovată” de câștigarea a 76 de milioane de euro pentru statul român!

Claudița Selavărdeanu, colegă de lot cu Florin Sora

Presiunile halucinante soldându-se cu intrarea de două ori, pe ordinea de zi a ședinței a Guvernului, a ”Proiectului de Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr.572/2013 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților”! Din fericire însă, de ambele dăți a fost scos după ședința pregătitoare a Guvernului.

Bancherul SRI…

Și chiar dacă în cele din urmă asaltul asupra ANRP a eșuat, influența samsarilor de drepturi litigioase și-a arătat încă o dată forța. Una dată și de micul amănunt că avocatul lui Valentin Vișoiu în dosarul restituirilor a devenit Radu Pricop. Ginerele lui Traian Băsescu jucând astfel un dublu rol, de acuzat și apărător în acset dosar! Dar mai ales că un alt avocat al cărui nume spune ”ceva” inițiaților sistemului, Rareș Dan a recunoscut că a împrumutat de la Valentin Vișoiu suma de 560.000 lei. Cu mențiunea că datornicul este fiul influentului fost general SRI, Dan Gheorghe…

Numai că uite că mai există și structuri contrainformative în țara asta! Precum cea care a pus deja la dispoziția ”beneficarilor legali” fotografiile surprinse în chiar curtea Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților. Și în care ditamai demnitarul ANRP a fost surprins făcând câțiva pași, la o discretă ”șuetă informativă”, cu un bărbat despre care până și Valentin Vișoiu ar băga la o adică mâna în foc că este… partenerul Florin Sora! Administratorul unei firme piteștene de consultanță specializată în soluționarea dosarelor de retrocedare! Și care deja este coleg de lot cu Claudița Selavărdeanu, ” vicepreședinte al ANRP împotriva căreia DNA a început urmărirea penală, fiind acuzată de săvârșirea infracțiunii de permitere a accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (36 de acte materiale)”!!! Deocamdată asta doar așa, ca să se știe că se știe… Astfel că fotografiile din curtea imobilului de pe Calea Floreasca ar putea spulbera și ultimele iluzii ale samsarului Valentin Vișoiu că este nu doar ”sifonul DNA”, dar și ”bancherul SRI”… Așa că, după ce ”dinamica operativă” va permite publicarea fotografiilor, poate că se mai dărâmă încă un mit al altui închipuit ”miliardar al serviciilor”…

SURSA: National.ro/Cătălin Tache


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...