Asociațiile magistraților cer amânarea procedurii de numire în funcțiile de la INM vizate de Horațius Dumbravă și Cristi Dănileț

Asociațiile magistraților cer amânarea procedurii de numire în funcțiile de la INM vizate de Horațius Dumbravă și Cristi Dănileț

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Magistraților din România (AMR) solicită amânarea procedurii de numire în funcțiile de la Institutul Național al Magistraturii (INM) care ar fi vizate de judecătorii Horațius Dumbravă și Cristi Dănileț.

Solicitarea a fost înaintată Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ai cărui membri sunt cei doi.

"În urma vehiculării în presă a faptului că membrii CSM Horațius Dumbravă și Cristi Danileț vor candida pentru ocuparea funcției de director al INM, respectiv pentru aceea de formator cu normă întreagă la disciplină etică și deontologie profesională în cadrul INM, UNJR și AMR solicită prin prezenta amânarea procedurii de numire în funcțiile menționate, până la instalarea în funcție a noului CSM. Dat fiind că mandatul actualului CSM se va încheia în câteva luni, este imperativ ca asemenea decizii privind buna funcționare a Institutului Național al Magistraturii, instituție ce asigură pregătirea profesională a magistraților, să fie luate de către următorul consiliu", se arată într-un comunicat al celor două asociații de magistrați transmis marți AGERPRES.

UNJR și AMR le reamintesc celor doi membri ai CSM că la începutul mandatului și-au asumat un standard propriu de integritate publică, printr-o declarație a cărei inițiatori și susținători publici au fost.

"Prin respectiva declarație, cei doi membri CSM și-au asumat față de corpul magistraților obligația de a nu candida, pe întreaga durată a exercitării mandatului, pentru promovarea în funcții de execuție în cadrul instanțelor/parchetelor și de a nu se delega, detașa sau transfera de la instanța/parchetul de la care a fost ales membru CSM; de a nu candida pe întreaga durată a exercitării mandatului pentru numirea în orice fel de funcții de conducere la instanțe/parchete și de a nu candida pe întreaga durată a exercitării mandatului pentru promovarea în funcția de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție", se precizează în comunicat.

Conform aceleiași surse, declarația de integritate a apărut în contextul în care membri din fostul CSM au decis, la final de mandat, să candideze pentru funcții ce implicau consiliul, asociațiile profesionale pronunțându-se și la acea vreme "în mod ferm" împotriva unor astfel de practici.

Asociațiile de magistrați consideră că demisia din CSM nu rezolvă problema conflictului de interese, deoarece și în această situație "se creează suspiciunea rezonabilă a unui avantaj al acestora față de restul candidaților".

"În contextul în care încrederea în justiție a scăzut cu 13% într-un singur an, este important ca toate instituțiile sistemului judiciar să arate transparentă și responsabilitate deplină, mai ales în ceea ce privește numirea în funcțiile de conducere din justiție", se mai menționează în comunicatul UNJR și AMR.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...