Astronauţii aflaţi la bordul modulului viitoarei staţii orbitale chineze au transmis urări de Anul Nou Chinezesc

Astronauţii aflaţi la bordul modulului viitoarei staţii orbitale chineze au transmis urări de Anul Nou Chinezesc

Membrii echipajului Shenzhou-13 sunt primii chinezi care petrec cea mai importantă sărbătoare a ţării, Anul Nou Chinezesc, în spaţiul cosmic, informează luni agenţia Xinhua.

Aflaţi la bordul modulului central al staţiei spaţiale Tiangong ("Palatul celest"), la aproximativ 400 kilometri deasupra Pământului, astronauţii chinezi - denumiţi taikonauţi - Zhai Zhigang, Wang Yaping şi Ye Guangfu au transmis urări cu ocazia Festivalului primăverii prin intermediul unei înregistrări video publicată de Agenţia spaţială chineză pentru zboruri cu echipaj uman (CMSA) în ajunul Anului Nou Chinezesc.

Ei au urat patriei şi întregului popor chinez prosperitate.

Comandantul Zhai Zhigang, pasionat de caligrafie chineză, a declarat prezentând în acelaşi timp un mesaj scris: ''Vă doresc tuturor sănătate şi noroc în tot ceea ce faceţi!''.

Îmbrăcată într-un costum de sărbătoare şi cu un balon roşu în mână, Wang Yaping le-a urat copiilor din toată ţara ''să crească viguroşi şi sănătoşi''.

Ye Guang a prezentat un autocolant cu caracterul ''fu'', însemnând noroc, şi le-a urat chinezilor ''un An Nou Chinezesc fericit şi o familie fericită''.

Spiritul de sărbătoare rămâne la fel, în pofida distanţei de casă. Taikonauţii au înfrumuseţat modulul principal aflat pe orbită cu felinare roşii şi alte decoraţiuni specifice. Totodată, cei trei se vor bucura de tradiţiile pe care le împărtăşesc de obicei cu familiile lor de pe Pământ mâncând împreună găluşte umplute, purtând haine noi şi decorându-şi ''locuinţa''.

Pe 16 octombrie 2021, misiunea Shenzhou-13 i-a trimis pe cei trei taikonauţi pe staţia spaţială, pentru o şedere de şase luni - cea mai lungă durată din programul spaţial cu echipaj uman al ţării.

Ei se află pe orbită de peste 100 de zile, realizând în acest timp mai multe sarcini, printre care s-au numărat şi două ieşiri în spaţiu, susţinerea în direct a unei prelegeri ştiinţifice şi o andocare a navetei cargo Tianzhou-2.

Zhai şi Wang au stabilit recorduri pentru cele mai multe zile petrecute în spaţiu de către un bărbat şi o femeie din China, recorduri pe care le vor deţine cel puţin până în 2023.

China va finaliza construirea staţiei sale spaţiale în 2022, ceea ce va permite în viitor ca mai multe persoane din această ţară să poată sărbători Anul Nou Chinezesc pe orbită.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”