Atac cibernetic: China califică drept o ''farsă'' acuzaţiile lui Donald Trump

Atac cibernetic: China califică drept o ''farsă'' acuzaţiile lui Donald Trump

China a calificat luni drept o "farsă" acuzaţiile preşedintelui Donald Trump potrivit cărora recentul atac cibernetic care a vizat Statele Unite ar putea fi de origine chineză, chiar dacă administraţia americană incriminează Rusia, relatează AFP.

Preşedintele american a minimalizat sâmbătă recentul atac cibernetic comis împotriva unor agenţii guvernamentale americane şi presupusul rol al Rusiei, contrazicând o declaraţie anterioară a secretarului de stat Mike Pompeo potrivit căreia implicarea Moscovei în acest caz este ''destul de clară'' .

''Rusia este întotdeauna suspectată când se întâmplă ceva, dar China ar putea fi de asemenea în spatele atacurilor cibernetice'', a adăugat el. Liderul american a precizat că potenţialul rol al Chinei nu a fost adus în discuţie ''în mare parte din raţiuni financiare''.

Ca reacţie, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin, nu a dezminţit în mod oficial ipoteza implicării Beijingului, însă a calificat acuzaţiile americane drept "contradictorii şi neserioase".

"Acuzaţiile americane împotriva Chinei au fost întotdeauna o farsă şi au ţinut de motive politice ascunse", a declarat el pentru jurnalişti.

"Când vine vorba de securitate cibernetică, comportamentul Statelor Unite nu este unul bun şi dacă există o ţară în poziţia greşită de a-i critica pe alţii, aceasta este Statele Unite", a spus el.

Microsoft a anunţat joi seară că a informat peste 40 de clienţi afectaţi de malware-ul utilizat de hackeri, precizând că majoritatea se află în SUA. Printre ţările vizate sunt Belgia (unde se află sediile NATO şi Comisiei Europene), Canada şi Regatul Unit. Hackerii au reuşit să compromită programul Orion al firmei americane SolarWinds, utilizat pentru gestionarea şi supravegherea reţelelor informatice ale marilor companii sau administraţii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…