Au aflat rușii și l-au „îmbolnăvit”?/Șeful contraspionajului militar ucrainean spune că a negociat în secret cu Lukașenko

Au aflat rușii și l-au „îmbolnăvit”?/Șeful contraspionajului militar ucrainean spune că a negociat în secret cu Lukașenko

Șeful informațiilor militare din Ucraina, Kirilo Budanov, a dezvăluit că Evhen Șevcenko, un membru al parlamentului de la Kiev, a purtat negocieri secrete cu Aleksandr Lukașenko, la solicitarea serviciilor speciale ucrainene, relatează Ukrainska Pravda .

Nu este clar ce anume au vrut ucrainenii să obțină de la dictatorul bielorus, însă Budanov dă de înțeles că Lukașenko ar putea să fie receptiv la posibilitatea schimbării taberelor.

„Fie că ne place de el sau nu, Lukașenko nu e un idiot. Nici el nu-și dorește o repetare a zilei de 24 februarie 2022. De altfel, opinia lui nu a fost luată în considerare atunci, dar el a început să tragă concluzii, așa cum văd eu și cum vede toată lumea”, a spus Budanov.

Oficialul ucrainean a mai explicat că discuții cu Lukașenko s-au mai purtat și prin intermediul altor canale.

„Am folosit toate căile posibile de comunicare, toate posibilitățile pe care le avem. Am folosit inclusiv ajutorul unui membru al parlamentului. Totul s-a făcut pentru a preveni ca Belarusul să fie atras în acest război.

Când armata rusă a fost alungată și a fugit (n. red. – din zona nordului Ucrainei și Kievului), aceste comunicări au fost cruciale pentru a preveni noi încercări de invazie de pe teritoriul Belarusului sau noi atacuri.

Timpul ne-a dovedit că până acum am reușit să obținem acest lucru”, a mai spus el.

Budanov a dezvăluit, apoi, și numele parlamentarului care a negociat cu Lukașenko – Evhen Șevcenko – care fusese dat afară din partidul lui Zelenski, în 2021, pentru discuții neautorizat cu dictatorul bielorus, la acea vreme.

„Toată lumea înțelege cine este Evhen Șevcenko. Beneficiem de pe urma comunicațiilor și conexiunilor lui. Nu am făcut niciodată un secret din asta. Este eficient.

Să spunem că Șevcenko ne-a ajutat lungă vreme. Nu ne-a refuzat niciodată când i-am cerut lucruri”, a mai spus Budanov.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”