Au fost arestați 3 dintre cercetătorii care au creat armele „invincibile” ale lui Vladimir Putin

Au fost arestați 3 dintre cercetătorii care au creat armele „invincibile” ale lui Vladimir Putin

Trei oameni de știință ruși care au lucrat la dezvoltarea rachetelor hipersonice se confruntă cu acuzații penale „foarte grave”, a declarat miercuri Kremlinul despre o investigație de trădare care a declanșat semnale de alarmă în rândul cercetătorilor din Rusia, relatează Reuters .

Anatoli Maslov, unul dintre cei 3 cercetatori rusi arestatiFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat în timpul conferinței sale zilnice de presă că este la curent cu o scrisoare deschisă semnată de cercetători din Siberia care le-au luat apărarea celor 3 bărbați, dar că situația este de competența serviciilor de securitate ale Rusiei.

Colegii lui Anatoli Maslov, Alexandr Șipliuk și Valeri Zveghințev au notat în scrisoarea publicată luni că aceștia sunt nevinovați în ceea ce privește acuzațiile care li se aduc și că punerea lor sub acuzare amenință să provoace prejudicii grave cercetărilor științifice din Rusia.

„Îi cunoaștem pe fiecare în parte drept patrioți și oameni decenți care nu sunt capabili să facă ceea ce autoritățile de investigație îi suspectează că au făcut”, afirmă aceștia în scrisoare.

Președintele rus Vladimir Putin laudă de ani de zile rachetele hipersonice ale Rusiei, despre care afirmă că sunt „invincibile” și că Rusia este lider mondial în ceea ce privește armele de acest tip.

Însă forțele armate ucrainene au declarat marți că au reușit să doboare 6 rachete hipersonice rusești, care pot zbura la viteze de până la 12.250 km/h, într-o singură noapte, afirmație contestată imediat de către conducerea militară de la Moscova.

Rusia îi acuză pe cercetători de trădare din cauza informațiilor prezentate la conferințele internaționale

Diferitele anunțuri privind conferințele științifice arată că Maslov și ceilalți doi cercetători ruși arestați de autorități au participat frecvent la prezentările legate de tehnologia armelor hipersonice.

În 2012 Maslov și Șipliuk au prezentat în străinătate, în Franța, rezultatele obținute de experimentele făcute asupra unui model de rachete hipersonică. În 2013 toți cei 3 cercetători s-au numărat printre autorii unei lucrări academice despre tehnologia hipersonică.

Scrisoarea deschisă semnată de colegii lor de la ITAM, Institutul Kristianovici de Mecanică Teoretică și Aplicată din Novosibirsk, afirmă că materialele prezentate de cercetători la conferințele internaționale au fost verificate în mod repetat pentru a garanta că ele nu conțin informații secrete.

Oamenii de știință ruși susțin de asemenea că arestarea lor arată că „orice articol sau raport poate duce la acuzații de înaltă trădare”.

„În această situație ne este teamă nu doar pentru soarta colegilor noștri. Pur și simplu nu putem înțelege cum să ne facem în continuare meseria”, mai notează ei în scrisoarea deschisă.

Oamenii de știință ruși amintesc de colegul lor care a murit în beciurile FSB-ului

Scrisoarea face de asemenea referire la cazul lui Dmitri Kolker, un alt cercetător din Siberia care a fost arestat anul trecut sub suspiciunea de trădare și adus la Moscova pentru interogare, în pofida faptului că suferea de cancer pancreatic.


Kolker, un specialist în lasere, a murit două zile mai târziu.

Oamenii de știință ruși subliniază în scrisoarea lor că astfel de cazuri au un efect descurajator asupra tinerilor cercetători din Rusia.

„Chiar și acum (n.r. în contextul războiului din Ucraina), cei mai buni studenți refuză să vină să lucreze cu noi și cei mai buni angajați tineri ai noștri părăsesc știința. O serie de domenii de cercetare care au o importanță critică pentru punerea bazelor tehnologiei aerospațiale a viitorului se închid pur și simplu deoarece angajaților le este teamă să se implice în astfel de cercetări”, deplâng ei.

Întrebat miercuri despre scrisoare, Dmitri Peskov a răspuns că „am văzut într-adevăr acest apel, dar serviciile speciale rusești lucrează la asta”.

„Ele își fac slujba. Acestea sunt acuzații foarte grave”, a adăugat el.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”