Austria amenință că va bloca accelerarea negocierilor de aderare a Turciei la UE

Austria amenință că va bloca accelerarea negocierilor de aderare a Turciei la UE

Ministrul de externe ale Austriei, Sebastian Kurz, amenință că va bloca extinderea negocierilor cu Turcia privind aderarea la Uniunea Europeană, ceea ce ar putea pune în pericol acordul crucial privind migrația dintre Bruxelles și Ankara, relatează Reuters.

Afirmațiile șefului diplomației austriece, apărute în ediția de duminică a cotidianului Kurier, riscă să amplifice disputa dintre Viena și Ankara, care a izbucnit după ce cancelarul austriac Christian Kern a sugerat oprirea cu totul a negocierilor privind aderarea Turciei la UE, din cauza problemelor cu democrația și economia ale acestei țări.

Discuțiile privind aderarea Turciei au avansat extrem de lent de la începerea lor în 2005, numai unul din cele 35 de capitole de negociere fiind încheiat.

"Am un loc și un vot în Consiliul (UE) al miniștrilor de externe. În cadrul acestuia, se va pune problema deschiderii de noi capitole de negociere, iar eu sunt împotrivă", a spus Kurz, amenințând astfel să blocheze votul unanim care este necesar în astfel de situații.

Măsurile de reprimare luate de guvernul turc împotriva susținătorilor predicatorului Fethullah Gulen, exilat în SUA și acuzat de puterea de la Ankara că s-ar afla în spatele tentativei de puci din iulie, au tensionat relațiile cu blocul comunitar, care depinde însă de Turcia pentru restricționarea afluxului de imigranți.

Turcia și-a respectat până acum partea prevăzută de acord, și anume oprirea imigrației ilegale spre Europa prin teritoriul său, în schimbul ajutorului financiar, promisiunii de liberalizare a regimului de vize și accelerarea discuțiilor privind aderarea.

Decizia de eliminare a vizelor pentru cetățenii turci este totuși întârziată, din cauza legislației antiteroriste din Turcia, pe care unele țări din UE o consideră ca fiind prea extinsă, și a reprimării de după lovitura de stat eșuată.

Kurz a afirmat că Turcia nu a îndeplinit condițiile pentru a fi făcute progrese. "Criteriile pentru liberalizarea regimului de vize nu vor fi îndeplinite de Turcia. Iar cerințele pentru negocierile de aderare nu au fost respectate", a spus ministrul austriac de externe.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 N-o oprește nimeni pe această nemernică? / Monica Pop, o nouă postare dementă!

2 Zvonuri...

3 A intrat moartea-n șoșoci? / „Prietenul nostru O, care a stat pe scenă lângă Diana Șoșoacă, este căzut la pat în…

4 Vine uraganul? / Cineva se joacă undeva cu soarta Omenirii?

5 Așa o fi?