Austria: Șeful companiei naționale feroviare, Christian Kern, se conturează drept viitorul cancelar

Austria: Șeful companiei naționale feroviare, Christian Kern, se conturează drept viitorul cancelar

Șeful companiei naționale feroviare OeBB, Christian Kern, se conturează tot mai mult drept favoritul la preluarea conducerii Partidului Social-Democrat (SPOe) din Austria și, implicit, a funcției de cancelar, în locul lui Werner Faymann, demisionat recent în urma rezultatului dezamăgitor al formațiunii sale în primul tur al alegerilor prezidențiale, notează joi Reuters.

Kern, care a supravegheat tranzitul în masă al migranților de la granița cu Ungaria spre Germania la apogeul crizei refugiaților, în toamna lui 2015, îl are ca rival pe Gerhard Zeiler, fost șef al televiziunii publice ORF și actual președinte al conglomeratului media Turner International, cu sediul la Londra.

Filialele SPOe din șapte din cele nouă landuri austriece, care dețin o influență considerabilă în acest stat federal, și-au exprimat deja sprijinul în favoarea lui Kern înaintea reuniunii oficiale de marți ce îl va desemna oficial pe succesorul lui Faymann.

În acest context, cotidianul Der Standard a titrat: 'Șeful OeBB însuși este singurul care poate împiedica să devină noul cancelar'.

Christian Kern, în vârstă de 50 de ani, a preluat conducerea OeBB în 2010, după ce anterior fusese purtător de cuvânt al grupului parlamentar social-democrat și manager al unei companii hidroelectrice.

Conservatorii, partenerii la guvernare ai social-democraților, au condiționat supraviețuirea coaliției de implementarea de către succesorul lui Faymann a unei noi legi dure în materie de azil, de reducerea ajutoarelor sociale și de dereglementarea economiei.

Marți, cancelarul interimar, conservatorul Reinhold Mitterlehner, nu a exclus posibilitatea organizării de alegeri anticipate după demisia lui Werner Faymann din fruntea guvernului.

În turul decisiv al alegerilor prezidențiale, din 22 mai, austriecii vor alege între candidatul Partidului Libertății (FPOe, extrema dreaptă), Norbert Hofer, și independentul susținut de Verzi, Alexander van der Bellen.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Se sparge buboiul? / Oficial de top de la Kremlin: Armata rusă din Ucraina se poate afla într-o „situație dramatică până la sfârșitul verii”

2 Documente oficiale arată că mașinăria de război a Rusiei e gripată: Soldați luați cu arcanul, instrumentiști în forțele de elită, militari păcăliți

3 ULTIMA ORĂ Partizanii ucraineni au aruncat în aer sediul partidului „Rusia Unită” din Melitopol, aflat sub ocupație

4 VIDEO Imagini horror pe Litoral! / Toată plaja din Costinești s-a adunat să vadă un cadavru scos din mare. Mulțimea a fost îndepărtată doar cu jandarmii…

5 Foarte interesante amănunte!