Autoritățile germane califică explozia de la Ansbach drept atentat

Autoritățile germane califică explozia de la Ansbach drept atentat

Autoritățile germane au calificat luni dimineață drept "atentat" explozia survenită duminică seara în centrul orașului Ansbach, din sudul țării, fără a exclude o motivație islamistă, relatează AFP.

"Din nefericire, acesta este un nou atentat", a declarat ministrul de interne al landului Bavaria, Joachim Hermann, în timp ce autorul atacului cu bombă, un sirian solicitant de azil în vârstă de 27 de ani, a murit în explozia dispozitivului său, care rănise 12 persoane, dintre care trei se află în stare gravă.

Citat de DPA, ministrul a indicat la fața locului că autoritățile voiau să verifice dacă este un atentat islamist. "Nu se poate exclude că acesta să fie cazul", a spus el.

Faptul că a vrut să atenteze la viața altcuiva pledează în favoarea acestei ipoteze, a adăugat el. Directorul adjunct al poliției din Ansbach, Roman Feringer, s-a referit la "indicii" potrivit cărora fragmente de metal au fost adăugate la explozibil. Este neclar dacă atentatorul a avut vreo legătură cu grupuri teroriste islamice.

Autorul atentatului, a cărui cerere de azil fusese respinsă în urmă cu un an, intenționa să "împiedice" organizarea unui festival de muzică pop la care participau peste 2.000 de persoane în oraș, potrivit lui Hermann.

El a încercat să intre în localul unde se desfășura festivalul, dar a trebuit să renunțe în cursul serii din cauză că nu avea bilet de intrare.

Bomba a explodat în jurul orei locale 22:00 (20:00 GMT) în fața unui restaurant situat foarte aproape de intrarea la festival.

Sirianul, care locuia la Ansbach, mai încercase de două ori în trecut să-și pună capăt zilelor și fusese internat într-o clinică psihiatrică, a adăugat ministrul, precizând că nu știe dacă atentatorul fusese de asemenea animat de intenție suicidară.

Omul sosise din Siria în Germania în urmă cu doi ani și beneficia doar de un permis provizoriu de sejur.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Singurul lucru pe care îl pot recomanda familiei Sterp este o invitație spre lectura cărții Niște țărani, scrisă de regretatul Dinu Săraru”

2 Se anunță furtuni severe în România. Județele care intră sub cod portocaliu

3 „Sunt pe moarte, am cancer. Vreau să-mi curăț conștiința și să spun tot adevărul despre Emanuela Orlandi"

4 Ce se întâmplă? / Bombardiere strategice americane B-52H au înconjurat enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică

5 Horoscop marți, 28 mai. Săgetătorii vor trăi o dezamăgire, în timp ce Scorpionii vor avea parte de o situație neașteptată