„Avem adăposturi antiaeriene? Suntem deja bombardaţi?”/Panica pune stăpânire pe locuitorii oraşelor ruseşti de frontieră pe fondul ofensivei ucrainene

„Avem adăposturi antiaeriene? Suntem deja bombardaţi?”/Panica pune stăpânire pe locuitorii oraşelor ruseşti de frontieră pe fondul ofensivei ucrainene

Ruşii care locuiesc în zonele din apropierea frontierei ucrainene sunt tot mai îngrijoraţi, în contextul în care contraofensiva Kievului în jurul oraşului Harkiv din nord-estul ţării a adus forţele ucrainene la uşa Rusiei, potrivit postărilor de pe grupurile locale de socializare, citate de Moscow Times.

"Aş dori să aflu cât de în siguranţă sunt locuitorii din Şebekino ca urmare a evenimentelor recente? Suntem speriaţi", a postat Olga Podtyolkova, care locuieşte în oraşul Şebekino, la aproximativ cinci kilometri de un punct de trecere a frontierei cu Ucraina.

"Trag cu focuri de armă. Suntem deja bombardaţi?" a scris miercuri pe site-ul de socializare Vkontakte, Natalia Liovina, o locuitoare din Valuiki, un sat aflat la aproximativ 15 kilometri de Ucraina.

Valuiki şi Şebekino sunt ambele aşezări din regiunea rusă Belgorod, ale cărei margini sudice au devenit o linie de contact de facto după ce trupele ruseşti care ocupau regiunea ucraineană Harkiv au fost împinse înapoi la începutul acestei luni.

Deşi Kievul nu a dat niciun indiciu că forţele ucrainene vor avansa în Rusia, atacurile transfrontaliere au devenit mai frecvente în ultimele zile.

Locuitorii din satul de frontieră Krasnîi Khutor au fost evacuaţi miercuri în urma "bombardamentelor din partea ucraineană", a scris guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, pe Telegram. Un atac similar asupra satului Şelaevo, situat la mai puţin de 10 kilometri de Ucraina, s-a soldat marţi cu rănirea a doi localnici, potrivit lui Gladkov.

Luptele din apropierea graniţei ruso-ucrainene în alte zone, inclusiv în regiunile ruseşti Kursk şi Briansk, au fost sporadice de la începutul invaziei din februarie, provocând pagube în oraşele şi satele ruseşti.

Oficialii ucraineni au adoptat o politică de "ambiguitate strategică" în ceea ce priveşte atacurile asupra zonelor de frontieră ruseşti, fără a confirma sau infirma implicarea.

Ca răspuns la aceste incidente, guvernatorul regiunii Belgorod a ordonat oficialilor să se asigure că toţi locuitorii blocurilor de apartamente din regiune au acces la subsoluri în cazul unui atac aerian.

"Am dat instrucţiuni în urmă cu două luni... Încă nu am văzut un raport despre acest lucru", a declarat un Gladkov vizibil frustrat la o întâlnire pe această temă la începutul acestei săptămâni.

În ciuda eforturilor guvernatorului, oraşele şi satele din regiune par să fie slab pregătite pentru un atac ucrainean la scară largă, dacă acesta s-ar materializa.

"Cum putem să ne bazăm pe un subsol care este inundat şi unde ţevile sunt 'fixate' cu bandă adezivă?" s-a plâns Alisa Tomsina, care locuieşte în districtul Şebekinski din regiunea Belgorod, în timpul unei transmisiuni în direct cu şeful districtului, Vladimir Jdanov.

Ca şi alţi oficiali locali din district, Jdanov a organizat livestream-uri zilnice pentru a răspunde preocupărilor locuitorilor, în urma unui ordin dat la începutul acestei săptămâni de guvernatorul Gladkov.

"Nu credeţi în zvonuri. Vă cer să aveţi încredere doar în sursele oficiale", le-a spus Jdanov celor care au ascultat transmisia sa în direct.

"Forţele noastre de ordine, serviciile de frontieră şi armata asigură securitatea rezidenţilor noştri 24 de ore din 24... Toate agenţiile lucrează în mod normal".

În special, rezidenţii locali păreau deosebit de îngrijoraţi de accesul la adăposturile antiaeriene.

"Unde sunt adăposturile antiaeriene din oraş şi unde ne ascundem în caz de bombardament?", a postat Maria Ivanova, rezidentă a oraşului Şebekinski, sub anunţul unui livestream cu un înalt oficial districtual.

"Avem adăposturi antiaeriene?", a întrebat un alt utilizator, Irina Peredistaia.

Alţii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că Rusia dispune de o apărare aeriană suficientă.

"Spuneţi-ne dacă există apărări aeriene la graniţă şi ce ar trebui să facă locuitorii", a postat Liovina din Valuiki sub un alt anunţ al unui livestream cu un oficial local.

În ciuda încercărilor autorităţilor de a calma temerile, există dovezi că unii locuitori din regiunile de frontieră din Belgorod căutau să părăsească zona în aşteptarea luptelor.

"Sunt uimit de oamenii care poartă uniforma militară sovietică pe 9 mai [Ziua Victoriei] şi apoi fug panicaţi din oraş de îndată ce apar nişte zvonuri", a scris un rezident local pe o pagină a comunităţii Vkontakte pentru districtul Şebekinski la începutul acestei săptămâni.

Pentru cei care rămân, oficialii au promis că evenimentele planificate nu vor fi anulate.

Autorităţile din Şebekino, de exemplu, vor continua să sărbătorească sâmbătă cea de-a 309-a aniversare a fondării oraşului.

"Nu putem anula ziua oraşului şi nu există niciun motiv pentru a face acest lucru... Da, vom adăuga câteva modificări minore, dar vom sărbători în continuare această piatră de hotar importantă", a declarat Jdanov.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...