Avertismentul unui episcop: „La Paşte nu ne urăm «Sărbători fericite!»”

Avertismentul unui episcop: „La Paşte nu ne urăm «Sărbători fericite!»”

Un episcop ortodix a transmis în Pastorala de Paște din anul 2022 un mesaj către credincioșii săi în care le explica de ce nu se urează „sărbători fericite” cu ocazia Învierii Domnului.

Masa de Paște FOTO: Sfutterstock

Preasfinţitul Ambrozie, episcopul Giurgiului, a vorbit în Pastorala de Paşti de anul trecut despre „păcatul” pe care-l fac unii credincioși în perioada pascală.

Mulţi dintre dumneavoastră v‑aţi împărtăşit cu trupul şi sângele Domnului. Nu îngăduiţi să vă fie spre osândă, ci spre viaţă veşnică! Căutaţi lumina cea neapusă a Învierii şi nu strălucirea obositoare a sărbătorii lumeşti. Nu cădeţi pradă cuvintelor deşarte, căci la Paşte nu ne urăm unii celorlalţi „Sărbători fericite!”, ci mărturisim că „Hristos a înviat!”, scrie PS Ambrozie.

Episcopul mai spune că în aceste momente trebuie lăsate la o parte invidia şi ura, duşmăniile şi vorbele de ocară. Un creştin trebuie să se împace cu cei ce i-au greşit şi să ierte. „Nu uitaţi că, ţintuit pe cruce, Hristos a iertat, nu a blestemat. Fiţi cu luare aminte la toate cele ce se petrec în jurul nostru şi nu vă amăgiţi că se poate afla ceva fără de rânduiala lui Dumnezeu”, mai scrie arhiereul.

Și profesorul Adrian Papahagi a atras atenția , în trecut, că este bine să fie evitate anumite cuvinte destul de folosite în preajma Paștilor. „Evitaţi neopăgânismul kitsch: copilaşi, iepuraşi, ouşoare roşioare, mieluşei, apusuri spectaculoase”, spune universitarul.

„Nu folosiţi niciodată urarea “Paşte fericit”, decât dacă vă adresaţi unui viţel, care are tot dreptul să pască fericit! Nu folosiţi formule lemnoase scrise de alţii! Dacă nu aveţi inspiraţie pentru a compune un text care să nu fie nici kitsch, nici banal, nici cu greşeli de scriere, limitaţi-vă la clasicul “Hristos a înviat”, mai spune Adrian Papahagi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…