Avocații fostului procuror general al Moldovei vor contesta în instanță decretul lui Sandu privind revocarea sa

Avocații fostului procuror general al Moldovei vor contesta în instanță decretul lui Sandu privind revocarea sa

Președintele țării a justificat decizia de revocare prin „recomandări ale Uniunii Europene privind reforma justiției”.

Alexandru Stoianoglo. Foto: Arhiva Adevărul

Apărarea procurorului general al Moldovei demis Alexandru Stoianoglo va contesta decretul președintelui Maia Sandu privind revocarea acestuia, a declarat avocatul său Vasili Gafton pentru publicația moldovenească Noi .

"Împreună cu colegii noștri, studiem textul acestui decret și putem spune cu încredere că acesta conține o serie de abateri administrative. Mai târziu vom vorbi pe larg pe această temă, dar cu siguranță vom contesta decretul în instanță", spuse Gafton.

Marți, Sandu a semnat un decret prin care îl demite pe Stoianoglo, invocând „recomandările Uniunii Europene privind reforma justiției”. Stoianoglo a fost revocat din funcția sa de procuror general în octombrie 2021, acuzat de abuz în serviciu, corupție și alte infracțiuni. Pentru a realiza acest lucru, Partidul Acțiune și Solidaritate, de guvernământ a introdus modificări la lege care au permis revocarea temporară a Procurorului General și a adjuncților acestuia. După aceasta, Stoianoglo a fost reținut timp de două luni și plasat în arest la domiciliu, apoi a fost obligat la a nu părăsi localitatea, iar din 7 martie 2022, această măsură preventivă i-a fost ridicată. Încă nu a fost luată nicio decizie judecătorească împotriva lui Stoianoglo, dar Partidul Acțiune și Solidaritate, aflat la guvernare, care o susține pe Maia Sandu, a trecut amendamentele legislative care au permis revocarea prin Parlament.

Stoianoglo a respins acuzațiile împotriva sa și le-a spus reporterilor că demiterea sa a fost o răzbunare a Maiei Sandu, care a cerut să fie deschise dosare penale împotriva liderilor opoziției, inclusiv împotriva fostului președinte Igor Dodon. În 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a sesizat guvernul Republicii Moldova că va lua în considerare o plângere privind înlăturarea ilegală a lui Stoianoglu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat