Bacău: Voicu Șocae, copilotul elicopterului SMURD prăbușit, a fost înmormântat cu onoruri militare

Căpitanul comandor Voicu Șocae, copilotul elicopterului SMURD prăbușit joi în Republica Moldova în timpul unei acțiuni de salvare a vieții unei persoane, a fost înmormântat cu onoruri militare în Cimitirul de Vest din Bacău, orașul unde își avea reședința împreună cu familia sa.

Înaintea ceremoniei la care au fost prezenți alături de familie și prieteni, reprezentanți ai MAI, SMURD, Ministerului Sănătății și autorități locale, a fost înmânat soției salvatorului-aviator Ordinul Național "Pentru Merit în grad de Cavaler", cu însemne pentru militari. Distincția i-a fost acordată post mortem, prin decret semnat de președintele României Klaus Iohannis, pentru înaltul profesionalism, umanismul și spiritul de sacrificiu dovedite în acțiunile de salvare a vieților omenești la care participase în cadrul SMURD Iași.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Voicu Șocae fusese depus în cursul nopții de vineri spre sâmbătă în Capela Bisericii Învierea Domnului din Bacău. Echipajul care a adus trupul salvatorului SMURD de la Iași la Bacău a fost însoțit și de secretarul de stat Raed Arafat, care a transmis direct condoleanțe familiei.

"Este foarte greu pentru noi toți. I-am respectat dorința și plăcerea de a zbura pentru salvarea semenilor săi. Eu i-am spus că meseria asta este prea riscantă, dar mi-a spus că-i place. I-a salvat pe alții, dar, iată, că pe el nu s-a mai putut salva", declara sâmbătă, pentru AGERPRES, tatăl lui Voicu Șocae.

La rândul său, un fost coleg de la Academia Forțelor Aeriene sublinia "pasiunea lui Voicu pentru zbor". El a evocat, apoi, momente în care alături de colegul său privea spre cer cu dorința de a zbura. "Voicu nu știa să spună nu. Sărea în ajutorul tuturor celor care aveau nevoie de el. Era, cu adevărat, un salvator", a punctat prietenul acestuia.

Căpitan-comandor Voicu Șocae avea 37 ani, era pilot de elicopter încadrat în structurile militare din 2003, iar din 2008 a devenit angajat al Ministerului Afacerilor Interne. Avea o experiență de zbor pe elicopter de 1.480 de ore, fiind absolvent al Academiei Forțelor Aeriene ,,Henri Coandă" din Brașov. Era căsătorit și avea doi copii.

AGERPRES / (AS — autor: Cornel Cepariu, editor: Marius Frățilă, editor online: Ada Vîlceanu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mare grijă, urmează cele mai dure zile! Pericolul ca România să se transforme într-un focar uriaș n-a trecut!

2 VIDEO Foarte util / Medic din prima linie în lupta cu COVID-19 despre „mitul tratamentelor minune” și fake-urile…

3 BREAKING Sorina Pintea a revenit asupra demisiei de la șefia Spitalului Județean din Baia Mare și a fost repus…

4 Începe să se-ntâmple ce-am văzut în filmele SF / Apare conceptul paşapoartelor COVID şi al paşapoartelor de vacc…

5 Aici trebuia dat cu tunul, în adevăratul buboi! Termitele bugetare despre care nu vorbește nimeni

recomandări

Te ia DNA: ENESCU ION

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se fabrică manual o sticlă din nisip la peste 1000 de grade