Bacău: Voicu Șocae, copilotul elicopterului SMURD prăbușit, a fost înmormântat cu onoruri militare

Bacău: Voicu Șocae, copilotul elicopterului SMURD prăbușit, a fost înmormântat cu onoruri militare

Căpitanul comandor Voicu Șocae, copilotul elicopterului SMURD prăbușit joi în Republica Moldova în timpul unei acțiuni de salvare a vieții unei persoane, a fost înmormântat cu onoruri militare în Cimitirul de Vest din Bacău, orașul unde își avea reședința împreună cu familia sa.

Înaintea ceremoniei la care au fost prezenți alături de familie și prieteni, reprezentanți ai MAI, SMURD, Ministerului Sănătății și autorități locale, a fost înmânat soției salvatorului-aviator Ordinul Național "Pentru Merit în grad de Cavaler", cu însemne pentru militari. Distincția i-a fost acordată post mortem, prin decret semnat de președintele României Klaus Iohannis, pentru înaltul profesionalism, umanismul și spiritul de sacrificiu dovedite în acțiunile de salvare a vieților omenești la care participase în cadrul SMURD Iași.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Voicu Șocae fusese depus în cursul nopții de vineri spre sâmbătă în Capela Bisericii Învierea Domnului din Bacău. Echipajul care a adus trupul salvatorului SMURD de la Iași la Bacău a fost însoțit și de secretarul de stat Raed Arafat, care a transmis direct condoleanțe familiei.

"Este foarte greu pentru noi toți. I-am respectat dorința și plăcerea de a zbura pentru salvarea semenilor săi. Eu i-am spus că meseria asta este prea riscantă, dar mi-a spus că-i place. I-a salvat pe alții, dar, iată, că pe el nu s-a mai putut salva", declara sâmbătă, pentru AGERPRES, tatăl lui Voicu Șocae.

La rândul său, un fost coleg de la Academia Forțelor Aeriene sublinia "pasiunea lui Voicu pentru zbor". El a evocat, apoi, momente în care alături de colegul său privea spre cer cu dorința de a zbura. "Voicu nu știa să spună nu. Sărea în ajutorul tuturor celor care aveau nevoie de el. Era, cu adevărat, un salvator", a punctat prietenul acestuia.

Căpitan-comandor Voicu Șocae avea 37 ani, era pilot de elicopter încadrat în structurile militare din 2003, iar din 2008 a devenit angajat al Ministerului Afacerilor Interne. Avea o experiență de zbor pe elicopter de 1.480 de ore, fiind absolvent al Academiei Forțelor Aeriene ,,Henri Coandă" din Brașov. Era căsătorit și avea doi copii.

AGERPRES / (AS — autor: Cornel Cepariu, editor: Marius Frățilă, editor online: Ada Vîlceanu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Este timpul ca Vova să se îmbolnăvească”. Dezvăluirile unui oligarh rus despre uneltirile de la Kremlin împotriva lui Putin

2 VIDEO Trupele ucrainene au spart apărarea rușilor în regiunea nord-estică Harkov

3 Rușii sună să se predea, înainte de a ajunge pe front. Trimiși la război fără antrenament și fără mâncare: mărturii din prima linie

4 VIDEO Un nou „succes” / Rușii din filmare și-au aruncat în aer camarazii!

5 VIDEO Televiziunile rusești s-au întors împotriva oligarhilor: „Roman Abramovici să se ocupe de trupele aeropurtate, Potanin de tancuri”