Banii nu garantează fericirea, însă pot contribui la experimentarea unor forme diferite ale acesteia (studiu)

Contrar proverbului potrivit căruia banii nu aduc fericirea, oamenii înstăriţi au parte de experienţe pozitive de pe urma statutului lor, în special atunci când îşi concentrează atenţia asupra propriei persoane, ceea ce îi face însă mai predispuşi către narcisism şi egoism, sugerează un studiu recent, citat luni de The Independent. Pe de altă parte, persoanele cu venituri reduse îşi găsesc fericirea în lumea din jurul lor, prin sentimente de iubire şi compasiune.

Studiul, publicat de Asociaţia Americă de Psihologie în jurnalul ''Emotion'', a fost realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din California care a analizat, pe un grup format din 1.519 persoane din Statele Unite - 752 de bărbaţi şi 767 de femei - impactul venitului asupra modului în care oamenii resimt fericirea.

Însă în loc să măsoare nivelul de fericire, cercetarea a comparat starea financiară a participanţilor cu frecvenţa cu care trăiau şapte emoţii pozitive - amuzamentul, veneraţia, compasiunea, mulţumirea, entuziasmul, dragostea şi mândria.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele aflate la limita superioară a spectrului socioeconomic aveau o tendinţă mai mare de a experimenta emoţii concentrate pe propria persoană, cu precădere mândria şi mulţumirea.

Spre deosebire de aceştia, indivizii cu venituri mici aveau o predispoziţie către emoţii pozitive axate pe alte persoane, în special spre compasiune şi dragoste.

De asemenea, subiecţii cu mai puţine posibilităţi financiare manifestau o tendinţă mai mare de a trăi sentimente de veneraţie faţă de lumea din jurul lor şi de a vedea frumuseţea din aceasta.

Între cele două categorii nu s-a observat nicio diferenţă în ceea ce priveşte nivelul de entuziasm resimţit raportat la venit.

În ultimele decenii, cercetările s-au concentrat pe efectele negative ale sărăciei, însă acest studiu recent sugerează că în timp ce persoanele bogate tind să trăiască sentimente pozitive de pe urma propriilor realizări şi a statului personal, pentru cei cu venituri scăzute, fericirea vine din locuri mai profunde.

''Indivizii cu venituri scăzute au conceput o modalitate de a face faţă (situaţiei), de a găsi un sens, bucurie şi fericire în vieţilor lor în ciuda circumstanţelor relativ mai puţin favorabile'', a declarat autorul principal al studiului, Paul Piff, de la Universitatea din California.

''Bogăţia nu garantează fericirea unei persoane, însă poate influenţa predispoziţia sa către experimentarea unor forme diferite ale acesteia - spre exemplu, a te bucura de propria persoană în comparaţie cu a te bucura de prieteni şi de relaţii'', a adăugat acesta.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Bătăuş pus la pământ dintr-o singură mişcare de un poliţist. Intervenţia a durat câteva secunde

2 Viktor Orban / Vom îzbândi. Vom face mare Bazinul Carpatic. Vestul ne-a violat granițele și ne-a lăsat pradă co…

3 Psihologă / Relația sexuală normală de care vorbește CTP-ul este aia în care bărbatului i se rupe dacă femeia s…

4 ALERTĂ Zece polițiști bucureșteni, infectați cu coronavirus. Sediul instituției ar putea fi relocat

5 Marcel Vela, despre a treia etapă de relaxare: Vor fi multe surprize plăcute. Cu siguranță vor fi bine primite…

recomandări

Te ia DNA: Baronul Salvador

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se comportă noul iPhone 6s când e scăpat pe jos