Barna: Votul final la proiectul de lege privind votul în diaspora, un pas înainte; problema nu e definitiv rezolvată

Barna: Votul final la proiectul de lege privind votul în diaspora, un pas înainte; problema nu e definitiv rezolvată

Votul parlamentarilor la proiectul de lege privind votul românilor din diaspora reprezintă "un important pas înainte", dar problema nu este rezolvată definitiv, a declarat miercuri liderul USR, Dan Barna.

"Faptul că astăzi am avut vot final de proiectul de lege privind votul din diaspora, după ce două săptămâni s-a reuşit dezbaterea într-o comisie specială, trecerea prin Senat, arată că de fapt timp de trei ani de zile majoritatea PSD-ALDE nu a vrut să rezolve problema votului românilor din diaspora. Deci se poate şi, dacă există voinţă politică, lucrurile sunt foarte simple. 26 mai nu trebuie să se mai repete, nu trebuie să existe cozi şi români care să stea ore numeroase la coadă şi să nu ajungă să voteze. Prin ceea ce s-a decis astăzi facem un important pas înainte. (...) Dar problema nu este rezolvată definitiv din punctul USR de vedere, pentru că noi considerăm că trebuie mers mai departe cu extinderea votului prin corespondenţă şi mai ales trebuie intrat în cele trei luni de test pentru votul electronic, pentru că lumea digitală vine peste noi şi trebuie să ne adaptăm şi la acest mecanism care ar permite o prezenţă mult mai numeroasă la vot. Din acest punct de vedere, USR va milita mai departe pentru îmbunătăţirea legislaţiei electorale", a afirmat Barna la Parlament.

Potrivit acestuia, "a existat un interes explicit al majorităţii PSD - ALDE de a-i împiedica pe români să voteze".

Liderul USR a amintit că elementele cel mai importante din proiectul de lege adoptat de Camera Deputaţilor vizează derularea procesului de vot pe o perioadă de trei zile - de vineri până duminică, precum şi posibilitatea extinderii programului de vot a unei secţii de vot până la 23,59, pentru persoanele care la ora 21,00 se afla în perimetrul secţiei.

"Iar un punct important, care a presupus multe dezbateri, a fost cel legat de generarea listelor electronice pentru listele suplimentare - în diaspora practic toate listele sunt suplimentare - şi s-a prevăzut amendamentul propus USR ca, în situaţia în care apar disfuncţionalităţi tehnice, să poată fi folosite şi listele pe hârtie simplificate, cuprinzând doar numele CNP şi semnătura. În rest, a rămas forma listei generate electronic la tablete urmând să fie ataşat un device în care se poate face şi semnătură sau o modalitate, vom vedea cum va fi. Dar va rămâne lista electronică ca regulă şi lista pe hârtie o excepţie. (...) Eu cred că nu vom avea situaţia cozilor sau va fi una clar diminuată", a arătat preşedintele USR.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, cu 228 de voturi pentru, unul - împotrivă şi 19 abţineri, proiectul pentru modificarea unor acte normative privind votul în străinătate la alegerile prezidenţiale. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…