Băsescu: Am respins propunerile premierului pentru Buget şi Cultură, sunt nepotrivite

Băsescu: Am respins propunerile premierului pentru Buget şi Cultură, sunt nepotrivite

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi, într-o declaraţie de la Palatul Cotroceni, că a respins propunerea ca Rozalia Biro să ocupe portofoliul Culturii şi propunerea lui Claudiu Manda la conducerea ministerului Bugetului.

Declaraţiile preşedintelui:

- 2 subiecte, primul este legat de propunerile premierului pentru Buget şi Cultură

- Al doilea este un mic comentariu legat de acordul de colaborare instituţională

  • Despre propunerile de miniştri pentru Cultură şi Buget

- Am respins propunerea Rozaliei Biro la Cultură, este nepotrivită funcţiei. Oricând în timpul mandatului meu premierul o va propune pentru ministerul Transporturilor, Infrastructurii, nu voi ezita să o numesc, dar nu la Ministerul Culturii, unde cunoaşterea limbii române este esenţială.

- În ce priveşte a doua propunere legată de nominalizarea lui Iulian Claudiu Manda , am respins-o ca fiind necorespunzătoare.

  • Despre acordul cu primul ministru

- Afirm în continuare că premierul s-a grăbit anunţând denunţarea acestui acord pentru că el are importanţa lui chiar dacă nici domnia sa, nici eu nu am respectat unul din punctele din acord, legat de modul de adresare.

- Esenţa acordului trebuia menţinută, nu e o simplă foaie de hartie fără valoare aşa cum înţeleg că destui analişti au încercat să demonstreze.

- E un document politic, fără valoare juridică, extrem de important pentru România.

- Unii dintre cei care au discutat despre acest acord căutau să vadă cine sunt garanţii, ce cancelarii au cerut să existe.
Afirm o dată şi sper pentru totdeauna: nimeni, niciodată, nu a îndrăznit să ceară ori premierului ori mie un asemenea acord.

- În scrisoare se citează lucruri pe care nu le-am spus. Nu am spus că l-am păcălit pe premier. Expresia a aparţinut unui ziarist. Nu am utilizat expresia ”l-am păcălit pe premier”. Nu ezită domnul Victor Viorel să mintă, e stilul lui, modul lui de a face politică

- Nu pot să nu reacţionez la invectivele pe care mi le-a adresat mie, familiei. Vă asigur că acesta e comportamentul lui când e la distanţă, invective, vorbeşte foarte urât, mă trimite la brutărie. Când e în mijlocul maselor şi mai ales când nu e singur, trebuie să mai fie cu cineva când e curajos sau la distanţă suficientă. În relaţia directă cu mine chiar pare bine educat, uneori excesiv, chiar spre slugarnic. O să încerc să-l ţin mai aproape, probabil anturajul este de vină

- De ce nu este potrivită denunţarea acordului. Nu este nimic altceva decât confirmarea că România îşi va menţine linia politică de până acum, agreată de parteneri.

- Unii comentează că sunt doar extrageri din Constituţie. Nu e adevărat. Sunt şi subiecte de politică externă

Primul ministru s-a pripit, îi recomand să mai rabde până pe 22 decembrie 2014 pentru că îl ajută şi îl scuteşte de multe explicaţii, şi pe el şi Guvernul lui. Fiind foarte cald ieri, poţi deveni nervos

 


Citește și:

populare
astăzi

1 El este masonul crescut la sân de servicii, pe cale să-l îngroape pe Coldea...

2 „Regele este prea plictisitor în pat”

3 Generalul rus Vadim Șamarin, adjunctul lui Gherasimov, a fost reținut

4 VIDEO „România încă este foarte bine” / O româncă din SUA, siderată după ce a cumpărat o pâine de la supermarket

5 Declarațiile președintelui Iohannis s-au viralizat în presa rusă, care relatează pe larg despre refuzul de a trimit soldați și sisteme Patriot în Ucra…