Băsescu: Parlamentul să respingă OUG și a lui Prună și a lui Iordache și să modifice Codul penal, potrivit CCR

Băsescu: Parlamentul să respingă OUG și a lui Prună și a lui Iordache și să modifice Codul penal, potrivit CCR

Senatorul Traian Băsescu a propus miercuri, la dezbaterile pe moțiunea de cenzură, ca Parlamentul să respingă atât ordonanța fostului ministru tehnocrat al Justiției Raluca Prună, cât și pe cea a ministrului PSD Florin Iordache privind modificarea legislației penale, iar Legislativul să-și asume modificarea și punerea în aplicare a tuturor deciziilor CCR cu privire la neconstituționalitatea articolelor din Codul penal.

"Fac o propunere legată de acțiunea politică. Oameni buni, avem o OUG a doamnei Prună și o OUG a dlui Iordache. Vă propun noi, ca și Parlament, să ne respectăm autoritatea asupra Executivului, vă propun să le respingem pe amândouă și Parlamentul să-și asume modificarea și punerea în aplicare a tuturor deciziilor Curții Constituționale cu privire la neconstituționalitatea articolelor din Cod. Avem decizia 343 a UE prin care trebuie să aducem cel puțin zece modificări la articolele din Codul penal și Codul de procedură penală", a spus Traian Băsescu.

Potrivit fostului șef al statului, "cel mai sensibil lucru" al Ordonanței 13 este legat de abuzul în serviciu și a făcut "o pledoarie pentru corectitudine" în plenul Parlamentului, invocând deciziile CCR pe acest subiect, legea de ratificare a Convenției Națiunilor Unite împotriva corupției, deciziile Comisiei de la Veneția, care, într-un proces, a stabilit dimensiunile și contextul abuzului în serviciu.

"Am vrut doar să subliniez că, dincolo de decizia CCR, trebuie să ne aflăm într-o zonă a definițiilor democratice", a arătat Băsescu.

Potrivit acestuia, definiția pe care o dă Codul penal abuzului în serviciu se poate transforma "într-un instrument de punere sub control a oamenilor politici".

"Aflăm din declarațiile doamnei procuror-șef al DNA — nu-i rostesc numele ca să nu-mi ceară drept la replică — faptul că DNA are în lucru 2.700 de dosare de abuz în serviciu, în afară de ceea ce este deja în instanță, de cei care sunt deja condamnați. Știți ce înseamnă asta? Însumați abuzul de putere și abuzul în serviciu din toate statele Uniunii Europene și nu știu dacă veți găsi o sută de astfel de dosare în instanțe. Iar îngrijorarea mea este că definiția articolului 297 din Codul penal poate deveni un mijloc, un instrument de punere sub control a oamenilor politici", a precizat senatorul PMP.

"Când știi că ai un dosar de abuz în serviciu lași ciocul mic, domnul Dragnea", a continuat Băsescu, iar liderul PSD i-a răspuns: "La mine nu e cazul, domnule președinte, de aceea se întâmplă ce se întâmplă".

Traian Băsescu a anunțat că PMP va vota împotriva Guvernului și a argumentat susținerea moțiunii de cenzură prin "incapacitatea" premierului și a Executivului de a explica populației de ce este necesară modificarea articolului 297 din Codul penal.

Al doilea motiv pentru care PMP votează pentru moțiunea de cenzură este acela că nu este clar la cine este decizia guvernamentală. "Domnule Grindeanu, trebuie să vă hotărâți ce fel de Executiv sunteți. Sunteți un Executiv în care știm că am vorbit cu primul-ministru și deciziile reflectă voința lui sau sunteți un Executiv care are la partid un ayatollah care spune ce e bine și ce e rău?", a afirmat Băsescu.

După ce la începutul intervenției sale în plen senatorul Traian Băsescu a cerut timp suplimentar, iar președintele Camerei Deputaților a afirmat că-i acordă din minutele ce reveneau PSD, la final Băsescu i-a spus lui Dragnea: "Domnule ayatollah, vă mulțumesc pentru timp".

Liviu Dragnea a replicat: "Domnule președinte, numai în România se poate întâmpla să te înjure unul pe timpul tău", iar Băsescu a continuat: "Da, și numai în România un ayatollah poate să fie ortodox". În acest schimb de replici a intervenit și președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu: "I-am spus lui Dragnea să nu vă dea din timpul lor, pentru că o să ajungeți să-i luați la întrebări pe banii lor".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /