BEI acordă României un împrumut de 360 de milioane de euro pentru facilitarea absorbției fondurilor europene
Banca Europeană pentru Investiții (BEI) a semnat vineri trei contracte, cu Ministerul Finanțelor Publice, cu Ministerul Fondurilor Europene și cu Agenția Națională de Achiziții Publice, prin care acordă României o finanțare în valoare de 360 milioane de euro pentru proiecte prioritare în cadrul Programelor Operaționale ale Uniunii Europene din perioada 2014 - 2020.
Acești bani vor fi folosiți pentru acoperirea parțială a cheltuielilor efectuate de la bugetul de stat în contul contribuției naționale la investițiile orientate către creștere din perioada de programare UE 2014 — 2020, în cadrul Programelor Operaționale Competitivitate, Capital Uman și anumite axe prioritare din Infrastructură Mare.
Contractul de finanțare a fost semnat de vicepreședintele BEI, Cristian Popa, și de ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu.
"Acesta este un acord-cadru care are dimensiuni europene, întrucât, după criza financiară, căderea importantă s-a resimțit la nivelul statelor membre UE. Acest acord va permite României să beneficieze de programe, care să ducă la creșterea Produsului Intern Brut", a declarat Cristian Popa, după semnarea contractului.
Potrivit acestuia, dacă proiectele vor fi de calitate, vor exista și bani pentru finanțarea lor.
"Aud mereu că nu există finanțare pentru proiecte, dar vă asigur că aceasta este cea mai mică dintre probleme. Proiectele trebuie să fie multe și trebuie să fie bune. Insist că este vorba de calitatea proiectelor care determină BEI să demareze și să continue cu succes o colaborare", a continuat Popa.
La rândul său, ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a arătat că acesta este cel de-al doilea contract semnat cu BEI în mai puțin de două luni, care are ca scop creșterea investițiilor.
"Acest acord de 360 de milioane de euro acoperă o parte a contribuției bugetului pentru perioada 2014 — 2020 și asigură creșterea absorbției fondurilor europene. Dorim continuarea acestui parteneriat și creșterea investițiilor BEI în România. (...) permiteți-mi să subliniez faptul că, pe parte de sector public, suntem hotărâți să explorăm și să utilizăm paleta variată de instrumente BEI. În același timp, ar trebui să se urmărească dezvoltarea continuă a portofoliului BEI din sectorul privat. Vom încuraja sectorul privat să caute în mod activ oportunități de finanțare, subliniind faptul că îi stau la dispoziție și facilități de elaborare de proiecte", a spus Dragu, după semnarea acordului.
Acest împrumut va susține Contractul Român de Parteneriat cu UE pentru perioada de programare 2014 — 2020, concentrându-se pe investiții în sectoarele energiei, îmbunătățirii mediului înconjurător, Cercetării&Dezvoltării și Inovației (CDI), Tehnologiei Informațiilor și Comunicației (TIC), ocupării forței de muncă, educației și beneficiilor sociale.
Împrumutul BEI urmează Împrumutului Strategic Național de Referință pentru Cofinanțare în valoare de 1 miliard de euro pentru proiecte din domeniul transporturilor și mediului, celui în valoare de 300 de milioane de euro pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală, oferite pentru perioada de programare 2007 — 2013 și împrumutului în valoare de 300 de milioane de euro pentru proiecte din sectorul mediului, în cadrul Programului Operațional pentru Infrastructură Mare din perioada de programare UE 2014 — 2020, semnat pe 16 iunie 2016 la Luxemburg.
Tot vineri, BEI a semnat două Contracte de Servicii de Suport prin Consultanță a Proiectelor, în valoare de aproximativ 19 milioane de euro, cu Agenția Națională de Achiziții Publice (ANAP), respectiv cu Ministerul Fondurilor Europene.
Acordul cu ANAP prevede asistență tehnică pentru Agenție, pentru crearea unei strategii naționale de achiziții publice, parte din condiția fundamentală stabilită de UE pentru perioada de programare 2014 — 2020.
Contractul cu Ministerul Fondurilor Europene va susține implementarea proiectelor de către beneficiari în cadrul Programului Operațional de Infrastructură Mare al UE (respectiv Compania de Autostrăzi și Drumuri Naționale, Societatea Națională de Căi Ferate și beneficiari din sectorul apelor și deșeurilor, incluzând în primul rând societăți operaționale regionale). Programul de asistență tehnică pentru "Suport de Consultanță pentru Proiecte' al BEI oferă servicii de consultanță pentru Autoritățile de Management și beneficiarii de Fonduri Europene Structurale și de Investiții (FESI) în România, în perspectiva financiară a UE 2014 — 2020. Aceste servicii de asistență tehnică au scopul de a îmbunătăți calitatea proiectelor și a investițiilor finanțate din Fonduri Structurale, diseminarea celor mai bune practici în cadrul UE și contribuie la îmbunătățirea coeziunii.
"Prin semnarea acordului de servicii de asistență tehnică pentru implementarea proiectelor, atât Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Infrastructura Mare 2014 — 2020 (POIM), cât mai ales beneficiarii celor trei sectoare importante de investiții finanțate prin acest program — mediu, transport și energie, vor utiliza expertiza BEI pentru toate activitățile și nevoile specifice de asistență tehnică privind pregătirea și implementarea proiectelor și dezvoltarea abilităților și capacității instituționale", a declarat, la rândul său, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.
El a adăugat că acordul semnat vineri va continua asistența tehnică furnizată de BEI în perioada de programare anterioară și va contribui la îndeplinirea condiționalităților specifice POIM — programul strategic de dezvoltare a infrastructurii naționale, cu o alocare financiară nerambursabilă de peste 41% din totalul fondurilor structurale și de investiții acordate României în perioada de programare 2014 — 2020.
De la începutul operațiunilor BEI în România, banca a oferit o sumă cumulată de aproximativ 11,4 miliarde de euro pentru finanțare, inclusiv împrumutul semnat vineri. Proiectele-pilot finanțate de BEI în România includ fabrica de anvelope Pirelli din Slatina, metroul din București, proiectul de energie verde al Enel, precum și programele de eficiență energetică pentru blocurile de locuințe din Capitală.
AGERPRES