Beijingul, despre manevrele militare de lângă Taiwan: „Scopul este de a combate aroganța forțelor separatiste”

Beijingul, despre manevrele militare de lângă Taiwan: „Scopul este de a combate aroganța forțelor separatiste”

China a transmis miercuri că recentele exerciții efectuate în jurul Taiwanului au avut rolul de a combate „aroganța" trupelor separatiste, în vreme ce William Lai, favorit la următoarele alegeri prezidenţiale taiwaneze care vor avea loc în luna ianuarie, a susținut că Beijingul se străduiește să „anexeze” țara insulară, relatează Reuters.

Taiwanul va lansa primul din cele opt submarine. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Taipeiul a transmis în această lună că a remarcat prezența a zeci de avioane militare, drone, bombardiere și alte aeronave, dar și a unor nave de război și a portavionului chinez Shandong, care operează în apropiere.

Prezența din ce în ce mai frecventă a operațiunilor militare chineze a dus la creșterea probabilității ca lucrurile să „scape de sub control" și să se producă o confruntare accidentală, a atras atenția ministrul taiwanez al Apărării.

Fiind întrebată despre intensificarea manevrelor și preocupările Taiwanului referitoare la riscuri, Zhu Fenglian, purtătoarea de cuvânt a Biroului pentru afaceri cu Taiwan al Chinei, a admis că Armata Populară de Eliberare a efectuat exerciții .

Scopul este de a combate cu hotărâre aroganța forțelor separatiste privind independența Taiwanului și acțiunile lor de a obține independența”, a a afirmat ea în cadrul unei conferințe de presă.

Provocarea independenței Taiwanului continuă toată ziua, iar acțiunile Armatei Populare de Eliberare pentru a apăra suveranitatea națională și integritatea teritorială sunt mereu în desfășurare”, a mai ținut ea să precizeze.

De asemenea, i-a îndemnat pe taiwanezi să facă deosebirea între „bine și rău", să se împotrivească independenței insulei și să coopereze cu China pentru a menține pacea și stabilitatea în strâmtoare.

China are o aversiune față de William Lai, vicepreședintele insulei, din pricina declarațiilor sale anterioare privind independența. Totuși, acesta susține că nu are de gând să schimbe status qou-ul.

Încercările Chinei de a anexa Taiwanul nu s-au schimbat", a declarat William Lai în cadrul unui eveniment organizat miercuri la Taipei cu ocazia celei de-a 37-a aniversări de la înființarea Partidului Democrat Progresist, aflat la guvernare.

„Într-o situație periculoasă”

Armata chineză nu a făcut precizări sau comentarii cu privire la manevrele militare, având în vedere că ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, nu a mai fost văzut în public.

Guvernul din Taiwan declară că doar cetățenii insulei pot decide asupra viitorului lor și s-a oferit în repetate rânduri să discute cu China, propunere respinsă de Beijing.

Totodată, ministerul taiwanez al Apărării a anunțat miercuri noi operațiuni militare chineze, precizând că a identificat și a răspuns la 16 avioane ale Beijingului care au intra, în ultimele 24 de ore, în zona de apărare a insulei. Doar 12 au traversat linia mediană a strâmtorii Taiwan, care a servit ca frontiera neoficială între Taipei şi Beijing, dar a fost depăşită de forţele chineze.

În cursul zilei de joi, Taiwanul va lansa primul din cele opt submarine, care sunt fabricate în țară.

Totodată, Zhu a afirmat că încercările Partidului Democrat Progresist de a „căuta independența cu forța" nu ar face decât să sporească tensiunile și să „împingă poporul taiwanez într-o situație periculoasă".

Ministerul taiwanez al Apărării a transmis în urmă cu o săptămână că urmărește manevrele militare efectuate de Beijing în provincia sudică Fujian, situată vizavi de Taiwan.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat