Belarus: Opoziţia a continuat luni seara protestele la Minsk

Belarus: Opoziţia a continuat luni seara protestele la Minsk

Mii de susţinători ai opoziţiei din Belarus s-au adunat luni seară pentru o nouă manifestaţie, după o zi tensionată în care preşedintele Aleksandr Lukaşenko a fost întrerupt şi huiduit în timpul discursului de la Uzina de Automobile din Minsk (MAZ), transmite marţi AFP.

Cel puţin 5.000 de oameni au demonstrat luni seara în capitală, strigându-i "Pleacă!"şefului statului Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994 şi reales pentru un al şaselea mandat cu 80% din voturi la alegerile prezidenţiale extrem de contestate din 9 august.

Manifestanţii adunaţi luni seară au scandat şi numele unor "prizonieri politici" în faţa unuia din centrele de detenţie din capitală, cerând eliberarea lor.

 

Foto: (c) YAUHEN YERCHAK/EPA


De asemenea, aceştia şi-au exprimat susţinerea pentru Pavel Latuchko, fost ministru al culturii şi director al Teatrului Academic de Stat, demis luni pentru că a cerut public noi alegeri şi demisia preşedintelui Lukaşenko. Potrivit presei din Belarus, mai mulţi membri din echipa sa de la teatru şi-au dat demisia în semn de solidaritate.

Opoziţia, care a organizat duminică cea mai mare manifestaţie de protest din istoria ţării, la care au participat peste 100.000 de persoane, denunţă fraude masive şi cere ca puterea să fie transferată liderului său Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania şi care luni a declarat este pregătită să "îşi asume responsabilitatea".

Sprijinul pentru solicitările opoziţiei s-a înmulţit pe tot parcursul zilei de luni, în special prin greve în mai multe companii şi în sectoare industriale vitale pentru economia ţării.

"Facem apel la toate colectivele muncitorilor să se alăture grevei pe termen nelimitat care solicită demisia lui Aleksandr Lukaşenko", a îndemnat echipa de campanie a Svetlanei Tihanovskaia. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Iub, te-am regulat cum trebuie?” / Dragnea, încornorat ca ultimul gușfarete

2 Zvon...

3 „Vrem 1,5 milioane euro sau publicăm pozele“

4 O dobitoacă

5 AUDIO Profesorul Cordoș, înregistrat când înapoiază mita după trei luni de la decesul pacientului