Belarus: UE denunţă alegeri ''nici libere, nici echitabile'' şi ameninţă cu sancţiuni (oficial)

Belarus: UE denunţă alegeri ''nici libere, nici echitabile'' şi ameninţă cu sancţiuni (oficial)

Uniunea Europeană a denunţat marţi alegeri prezidenţiale ''nici libere, nici echitabile'' în Belarus şi a ameninţat cu sancţiuni împotriva celor responsabili de violenţe, potrivit unei declaraţii adoptate de cele 27 de state membre ale blocului comunitar, relatează AFP.

''Alegerile prezidenţiale organizate duminică nu au fost ''nici libere, nici echitabile'', afirmă Cei 27. ''Poporul Belarusului merită mai mult'', a adăugat blocul comunitar.

Cele 27 de state membre ale UE denunţă o ''violenţă disproporţionată şi inacceptabilă din partea autorităţilor statului''. Ele solicită încetarea represiunii şi ''eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor celor reţinuţi''.

''Vom efectua o revizuire aprofundată a relaţiilor UE cu Belarus. Ar putea fi vorba, printre altele, de luarea de măsuri împotriva celor responsabili de violenţe, arestări nejustificate şi de falsificarea rezultatelor alegerilor'', precizează blocul comunitar european.

Opozanta Svetlana Tihanovskaia a contestat victoria proclamată a preşedintelui în exerciţiu Aleksandr Lukaşenko. Ea a fost obligată să se refugieze în Lituania.

Uniunea Europeană a cerut liderilor politici din Belarus să ''se angajeze într-un dialog autentic şi inclusiv cu societatea în sens larg pentru a evita noi violenţe''.

Evoluţia situaţiei din Belarus a fost considerată marţi drept ''foarte serioasă'' de către purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell. Situaţia din Belarus se va afla pe ordinea de zi a reuniunii informale a miniştrilor de externe ai UE, care va avea loc la 27-28 august, la Berlin.

Preşedintele în exerciţiu al Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a câştigat alegerile desfăşurate duminică în această ţară, obţinând 80,23% din voturi, a anunţat luni Comisia Electorală Centrală, citând rezultatele preliminare ale unui scrutin tensionat, marcat de violenţe şi acuzaţii de fraude electorale.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…