Belarus: UE denunţă alegeri ''nici libere, nici echitabile'' şi ameninţă cu sancţiuni (oficial)

Belarus: UE denunţă alegeri ''nici libere, nici echitabile'' şi ameninţă cu sancţiuni (oficial)

Uniunea Europeană a denunţat marţi alegeri prezidenţiale ''nici libere, nici echitabile'' în Belarus şi a ameninţat cu sancţiuni împotriva celor responsabili de violenţe, potrivit unei declaraţii adoptate de cele 27 de state membre ale blocului comunitar, relatează AFP.

''Alegerile prezidenţiale organizate duminică nu au fost ''nici libere, nici echitabile'', afirmă Cei 27. ''Poporul Belarusului merită mai mult'', a adăugat blocul comunitar.

Cele 27 de state membre ale UE denunţă o ''violenţă disproporţionată şi inacceptabilă din partea autorităţilor statului''. Ele solicită încetarea represiunii şi ''eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor celor reţinuţi''.

''Vom efectua o revizuire aprofundată a relaţiilor UE cu Belarus. Ar putea fi vorba, printre altele, de luarea de măsuri împotriva celor responsabili de violenţe, arestări nejustificate şi de falsificarea rezultatelor alegerilor'', precizează blocul comunitar european.

Opozanta Svetlana Tihanovskaia a contestat victoria proclamată a preşedintelui în exerciţiu Aleksandr Lukaşenko. Ea a fost obligată să se refugieze în Lituania.

Uniunea Europeană a cerut liderilor politici din Belarus să ''se angajeze într-un dialog autentic şi inclusiv cu societatea în sens larg pentru a evita noi violenţe''.

Evoluţia situaţiei din Belarus a fost considerată marţi drept ''foarte serioasă'' de către purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell. Situaţia din Belarus se va afla pe ordinea de zi a reuniunii informale a miniştrilor de externe ai UE, care va avea loc la 27-28 august, la Berlin.

Preşedintele în exerciţiu al Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a câştigat alegerile desfăşurate duminică în această ţară, obţinând 80,23% din voturi, a anunţat luni Comisia Electorală Centrală, citând rezultatele preliminare ale unui scrutin tensionat, marcat de violenţe şi acuzaţii de fraude electorale.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiitoarea l-a înșelat pe Dragnea! Încornoratul și-a făcut bagajele și a părăsit casa cumpărată cu banii lui

2 Misterul anului / Cine este bărbatul căruia îi făcea sex oral țiitoarea în filmulețul trucat care l-a enervat pe…

3 Rusia, la granițele României? / Manevra președintelui nu mai pare atât de revoltătoare, nu-i așa?

4 Scandalul falsului sex oral / „Nu este o gogoriță de cancan, este real și s-ar putea să se transforme într-o che…

5 Așa arată decăderea unei dive...