Berlusconi și AC Milan, o relație spectaculoasă: Moștenirea lui „Don Silvio“ pentru „diavoli“

Berlusconi și AC Milan, o relație spectaculoasă: Moștenirea lui „Don Silvio“ pentru „diavoli“

Silvio Berlusconi, decedat la vârsta de 86 de ani, a fost "primul tifoso" al clubului de fotbal AC Milan, club pe care l-a patronat timp de peste trei decenii şi din care a făcut una din cele mai mari echipe din lume graţie starurilor sale transferate la preţuri exorbitante.

Pentru fostul premier italian, proprietar din 2018 al unui alt club din Serie A (Monza), AC Milan a fost pasiunea sa niciodată dezminţită, dar şi un redutabil mijloc de comunicare în serviciul afacerilor sale economice şi al carierei politice.

Timp de 31 de ani, cât a durat domnia lui "Cavaliere" (între 1986 şi 2017), cu câteva pauze când a fost şeful guvernului, clubul a cucerit 29 de trofee, dintre care cinci Ligi ale Campionilor şi opt titluri de campion al Italiei.

AC Milan a devenit o forţă în fotbalul mondial, sub bagheta antrenorilor Arrigo Sacchi sau Fabio Capello, câştigătorul Ligii Campionilor în 1994 după ce a surclasat-o pe FC Barcelona în finală (4-0).

Vedete precum italienii Franco Baresi, Paolo Maldini şi Andrea Pirlo, olandezii Marco van Basten, Ruud Gullit şi Frank Rijkaard, dar şi Jean-Pierre Papin, George Weah, Andrei Şevcenko, Clarence Seedorf, Ronaldinho sau Zlatan Ibrahimovic şi-au pus amprenta asupra clubului milanez.

În anii 2000, Milan a câştigat încă de două ori Liga Campionilor şi a pierdut-o pe a treia pe când conducea cu 3-0 la pauză pe Liverpool, în 2005. Dar averea lui Berlusconi nu a fost suficientă pentru a atrage cele mai mari staruri, astfel că s-a orientat spre acţionari puternici din SUA, Asia şi zona Golfului.

Frumoasa poveste, născută în 1986 cu cumpărarea clubului aflat în pragul falimentului, s-a încheiat în 2017 cu vânzarea către un om de afaceri chinez în 2017 pentru 700 milioane euro. Dar acesta a vândut, ulterior, către RedBird Capital, pentru 1,2 miliarde euro.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat