Biden îşi scurtează un turneu important în Asia din cauza crizei datoriilor publice ale SUA

Biden îşi scurtează un turneu important în Asia din cauza crizei datoriilor publice ale SUA

Preşedintele american, Joe Biden, se va întoarce la Casa Albă duminică, după summitul G7 din Japonia, pentru a se consacra discuţiilor dure privind datoria publică, renunţând la vizitele în Australia şi Papua Noua Guinee, a anunţat marţi Casa Albă, notează AFP.

FOTO EPA EFE

Şeful statului se va întoarce la Washington mai devreme decât era prevăzut iniţial pentru a se întâlni cu opoziţia republicană şi pentru "a se asigura că Congresul ia măsuri înainte de termenul limită pentru a evita o incapacitate de plată", care ar fi fără precedent, a precizat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, într-un comunicat.

Joe Biden l-a informat pe premierul australian, Anthony Albanese, despre amânarea vizitei sale şi l-a invitat oficial la Casa Albă, a mai făcut cunoscut purtătoarea de cuvânt.

Prim-ministrul Papua Noua Guinee, James Marape, a fost, de asemenea, informat.

Pe de altă parte, Joe Biden intenţionează să meargă miercuri în Japonia pentru summitul G7 unde se va întâlni cu liderii Quad, alianţa formată de Statele Unite, Japonia, Australia şi India, a afirmat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA, John Kirby, într-un briefing de presă.

Preşedintele american desfăşoară de câteva luni o intensă activitate diplomatică alături de liderii zonei Asia-Pacific, pentru a consolida alianţele americane în faţa ascensiunii Chinei.

"Unor ţări precum Rusia şi China nu le-ar plăcea nimic mai mult decât să vadă falimentul nostru", a subliniat John Kirby marţi.

Dar republicanii şi democraţii trebuie să se pună de acord pentru ca Congresul să autorizeze guvernul federal american să îşi asume mai multe datorii, altfel nu va mai putea, eventual chiar de la 1 iunie, să plătească funcţionarii publici, să achite pensiile şi prestaţiile sociale, nici să ramburseze creditorii săi.

Cu riscul de a face să deraieze economia americană şi globală, a avertizat Casa Albă.

Liderul democrat s-a întâlnit astfel marţi cu cei patru lideri ai partidului său şi ai Partidului Republican din Congres pentru a încerca să găsească un acord.

În timp ce Joe Biden s-a declarat "optimist" după o întâlnire "francă şi productivă", şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a afirmat că mai sunt "multe de făcut într-un timp scurt" pentru a găsi un teren comun.

Joe Biden va discuta din nou la telefon săptămâna aceasta cu principalii responsabili ai Congresului, înainte de a-i revedea personal, la întoarcerea duminică dintr-o vizită în Japonia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...