Biden, presat să reînghețe 6 miliarde de dolari din banii iranieni pentru petrol după atacul Hamas

Biden, presat să reînghețe 6 miliarde de dolari din banii iranieni pentru petrol după atacul Hamas

Joe Biden se află sub presiunea democraților pentru a rebloca 6 miliarde de dolari din veniturile petroliere iraniene blocate luna trecută ca parte a unui acord de schimb de prizonieri, pe fondul acuzațiilor că Iranul a jucat un rol cheie în atacul mortal comis la sfârșitul săptămânii trecute de gruparea palestiniană Hamas împotriva Israelului, relatează The Guardian.

Joe Biden presat de democrați să reînghețe 6 miliarde de dolari din veniturile petroliere iraniene.

Cinci senatori democrați s-au alăturat apelurilor republicane pentru ca președintele SUA să renunțe la acordul care a dus la eliberarea celor cinci americani ținuți prizonieri de Iran, dacă nu se dovedește că regimul teocratic al țării nu a fost implicat în atacul de sâmbătă, care a ucis peste 1.000 de israelieni.

Cererea vine chiar și în condițiile în care surse din serviciile secrete americane au încercat să atenueze speculațiile privind o implicare apropiată a Iranului.

Deși Casa Albă a acuzat Teheranul că este „larg complice” din cauza sprijinului său financiar și logistic pe termen lung pentru Hamas, oficialii americani au declarat că mai multe informații indică faptul că liderii iranieni nu au avut cunoștință în prealabil de atacul devastator lansat din Gaza și că este posibil ca acesta să-i fi luat prin surprindere.

Acest lucru nu a reușit să îi liniștească pe unii democrați care se pregătesc pentru confruntări dure cu republicanii, în 2024.

„Până când nu voi avea încredere deplină că Iranul nu a jucat un rol în aceste atacuri teroriste barbare asupra poporului israelian, Statele Unite ar trebui să înghețe activele iraniene în valoare de 6 miliarde de dolari”, a scris Tammy Baldwin, senator de Wisconsin, pe X, platforma numită anterior Twitter.

Până acum, alți patru democrați din Senat s-au alăturat apelului. Este vorba despre Joe Manchin din Virginia de Vest, Jon Tester din Montana, Jacky Rosen din Nevada și Bob Casey, senatorul din Pennsylvania.

„Nu am fost de acord cu transferul inițial de 6 miliarde de dolari”, a declarat reporterilor Manchin, un conservator cunoscut, cu un istoric de oglindire a pozițiilor republicane. „Ar trebui să înghețăm absolut aceste active iraniene în timp ce luăm în considerare și sancțiuni suplimentare”.

Deblocarea de luna trecută a veniturilor din petrolul vândut de Iran Coreei de Sud - înghețate inițial de administrația Trump în 2019 din cauza sancțiunilor impuse în cadrul politicii sale de „presiune maximă” față de Teheran - fusese deja criticată cu înverșunare de republicani, care au afirmat că aceasta proiectează slăbiciune și au spus că fondurile ar putea fi deturnate pentru a finanța terorismul.

După atacul de sâmbătă, Donald Trump, fostul președinte și favorit al Partidului Republican în 2024, a intensificat aceste critici, prezentând în mod fals banii eliberați în schimbul eliberării celor cinci prizonieri ca fiind „banii contribuabililor americani”, despre care a spus că au ajutat la finanțarea asaltului Hamas.

Casa Albă a respins afirmația ca fiind „minciuni totale” și „dezinformare”.

Oficialii administrației spun că fondurile, care au fost eliberate într-un cont bancar din Qatar, nu au fost atinse de când au fost deblocate. Acestea au fost eliberate cu condiția să fie folosite doar în scopuri umanitare, cum ar fi cumpărarea de medicamente și echipamente medicale.

Janet Yellen, secretarul american al Trezoreriei, vorbind la reuniunile anuale ale Fondului Monetar Internațional și ale Băncii Mondiale din orașul marocan Marrakesh, a declarat că administrația ar putea reveni asupra deciziei de a debloca banii dacă vor apărea dovezi privind implicarea Iranului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat