Bilanţul cutremurelor din Turcia şi Siria a trecut de 16.000 de morţi. „Amnistiile periodice în construcţii“ au contribuit la catastrofă VIDEO

Bilanţul cutremurelor din Turcia şi Siria a trecut de 16.000 de morţi. „Amnistiile periodice în construcţii“ au contribuit la catastrofă VIDEO

Risc Seismic

Bilanţul victimelor cutremurului din Turcia şi Siria a continuat să crească, ajungând la peste 16.000 de morţi, iar şansele de supravieţuire scad tot mai mult după trei zile de la dezastru. În acelaşi timp, criticile tot mai mari în legătură cu reacţia autorităţilor l-au obligat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan să recunoască deficienţele în răspunsul guvernului. Pe de altă parte, creşte furia populară şi în legătură cu standardele de construcţie.

În Turcia creşte, pe de altă parte, furia că aplicarea deficitară a reglementărilor în domeniul construcţiilor a contribuit la prăbuşirea multor clădiri în cutremurele de luni, ceea ce a dus la creşterea numărului de morţi, relatează BBC.

Reglementările privind construcţiile au fost înăsprite în urma unor dezastre anterioare în Turcia, cel mai recent în 2018.

De asemenea, au fost introduse standarde de siguranţă mai stricte după cutremurul din 1999 din jurul oraşului Izmit, din nord-vestul ţării, în care au murit 17.000 de persoane.

„Amnistiile periodice în materie de construcţii“

Dar "amnistiile periodice în materie de construcţii", care oferă scutiri legale acelor structuri construite fără certificatele de siguranţă necesare, în schimbul unei taxe, au contribuit la catastrofa recentă, sugerează experţii.

Până la 75.000 de clădiri din zona afectată de cutremur în sudul Turciei au primit „amnistie” de construcţie, potrivit lui Pelin Pınar Giritlioğlu, şeful de la Istanbul al Uniunii Camerelor de ingineri şi arhitecţi din Turcia.

Serviciul Reality Check de la BBC a analizat unele dintre clădirile construite recent care s-au prăbuşit în timpul cutremurului de luni, care a avut o magnitudine de 7,8, fiind urmat de zeci de replici, unele foarte puternice. BBC a căutat ce declaraţii au fost făcute iniţial de companiile de construcţii cu privire la conformitatea acestor construcţii cu riscul seismic.

Astfel, una dintre clădirile din Malatya a fost finalizată chiar anul trecut, iar pe reţelele sociale au circulat capturi de ecran cu un anunţ care spunea că a fost „finalizată în conformitate cu cele mai recente reglementări privind cutremurele”. În text se preciza că toate materialele şi manopera folosite au fost „de primă clasă”. În prezent, nu mai există nicio urmă a acestui anunţ, dar mai multe persoane au făcut poze şi înregistrări video şi le-au postat online. Reclama se potriveşte cu stilul altora similare de pe site-ul companiei, menţionează BBC.

Un alt bloc de apartamente construit recent în oraşul portuar Iskenderun este în mare parte distrus. Compania de construcţii care a ridicat această clădire are postată o imagine care arată că a fost finalizată în 2019. BBC a verificat că imaginea clădirii distruse corespunde cu locaţia fotografiei publicitare a blocului făcută de companie.

O altă clădire care a fost inaugurată în Antakya în 2019 poate fi văzută în mare parte distrusă într-o imagine verificată de BBC.

Complexul Guclu Bahce din Antakya a fost grav avariat în urma cutremurelor. BBC a găsit o înregistrare video de la ceremonia de inaugurare a complexului de locuinţe, în noiembrie 2019, în care proprietarul companiei de construcţii implicate spune: „Proiectul Guclu Bahce City este special în comparaţie cu celelalte în ceea ce priveşte locaţia şi calităţile de construcţie”.

Din miile de clădiri care s-au prăbuşit, aproape toate nu corespund niciunui cod de construcţie antiseismică

Deşi cutremurele de luni au fost puternice, experţii spun că imobilele construite corespunzător ar fi trebuit să poată rămâne în picioare.

„Intensitatea maximă a acestui cutremur a fost violentă, dar nu neapărat suficientă pentru a dărâma clădiri bine construite”, spune David Alexander, profesor de planificare şi gestionare a situaţiilor de urgenţă la University College London. „În cele mai multe locuri, nivelul de trepidaţii a fost mai mic decât cel maxim (suportabil), aşa că putem concluziona că din miile de clădiri care s-au prăbuşit, aproape toate nu corespund niciunui cod de construcţie antiseismică care în mod rezonabil ar fi trebuit să existe”, a explicat profesorul.

Cele mai recente norme impun ca structurile din regiunile predispuse la cutremure să folosească beton de înaltă calitate, armat cu bare de oţel. De asemenea, coloanele şi grinzile trebuie să fie distribuite în aşa fel, încât să poată absorbi eficient impactul cutremurelor.

Cu toate acestea, aceste legi au fost aplicate în mod deficitar.

„În parte, problema constă, pe de o parte, că există foarte puţine lucrări de modernizare a clădirilor existente, iar pe de altă parte standardele de construcţie pentru construcţiile noi sunt foarte puţin aplicate”, spune profesorul Alexander.

De ce s-a ajuns la această situaţie? Pentru că guvernul a oferit periodic „amnistii pentru construcţii” – în fapt, nişte scutiri legale, contra plăţii unei taxe, pentru acele structuri construite fără certificatele de siguranţă necesare.

Aceste amnistii se practică începând cu anii 1960, cea mai recentă datând din 2018.

Criticii au avertizat de mult timp că astfel de practici riscă să ducă la o catastrofă în cazul unui cutremur major, ceea ce s-a şi întâmplat.

Cu doar câteva zile înainte de ultimul dezastru, presa turcă a relatat că un nou proiect de lege aşteaptă aprobarea Parlamentului, pentru a acorda o nouă amnistie pentru lucrări de construcţie recente.

Geologul Celal Sengor a declarat la începutul acestui an că adoptarea unor astfel de amnistii pentru construcţii într-o ţară traversată de falii seismice echivalează cu o „crimă”.

După ce un cutremur soldat cu morţi a lovit provincia vestică Izmir în 2020, o investigaţie a BBC Turcia a constatat că 672.000 de clădiri din Izmir beneficiaseră de cea mai recentă amnistie. Acelaşi reportaj cita Ministerul Mediului şi Urbanismului care a declarat în 2018 că peste 50% dintre clădirile din Turcia – echivalentul a aproape 13 milioane de clădiri – au fost construite cu încălcarea reglementărilor.

Contactat acum de BBC pentru un comentariu cu privire la standardele de construcţie din Turcia, în urma celor mai recente cutremure, Ministerul Mediului şi Urbanismului a precizat: „Nicio clădire construită de administraţia noastră nu s-a prăbuşit. Studiile de evaluare a pagubelor continuă în teren cu rapiditate”.

Oficialii turci au declarat că aproximativ 13,5 milioane de persoane au fost afectate într-o zonă care se întinde pe o distanţă de aproximativ 450 km, de la Adana, în vest, până la Diyarbakir, în est. În Siria, seismul a ucis oameni până în sud, la Hama, la 250 km de epicentru.

Pe fondul furiei celor care au rămas fără locuinţe şi care sunt frustraţi de sosirea lentă a echipelor de salvare, preşedintele Tayyip Recep Erdogan a fost nevoit să recunoască, totuşi, că au existat probleme cu răspunsul iniţial al guvernului la cutremurul devastator.

Imagini apocaliptice

Cutremurul a pus la pământ mii de clădiri, inclusiv spitale, şcoli şi blocuri de locuinţe, a rănit zeci de mii de persoane şi a lăsat nenumăraţi oameni fără adăpost.

Străzi întregi din Kahramanmaraş, în apropiere de epicentru, au fost reduse la grămezi de moloz, au arătat imaginile filmate cu drona. Coloane de fum care se ridicau de la incendii în tot oraşul. Sute de corturi au fost instalate ca adăpost într-o sală de sport. Jurnaliştii Reuters au văzut aproximativ 50 de cadavre învelite în pături pe podeaua unei săli de sport.

Ajutorul internaţional a început să sosească de marţi, zeci de ţări oferindu-şi serviciile pentru Ankara, inclusiv cele din Uniunea Europeană şi din Golf, Statele Unite, China şi chiar Ucraina, care trimite 87 de salvatori în ciuda invaziei ruseşti.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că o conferinţă a donatorilor va avea loc în martie la Bruxelles.

Sursa: adevarul.ro

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep, prima veste bună după o lungă perioadă: Situația paradoxală cu care se confruntă

2 Surpriza Rusiei? / „Am decis să începem reunificarea națiunii maghiare” / Un oficial din cabinetul Viktor Orban anunță noile planuri ale guvernului ungar

3 Două chestii care încep să se cam vadă în spatele grevei profesorilor, care continuă

4 „Mr. Bean”, editorial surprinzător despre mașinile electrice

5 Foarte interesante amănunte...