Birchall: Cristian Ghinea să răspundă public întrebărilor care i-au fost adresate la audierea din comisie

Birchall: Cristian Ghinea să răspundă public întrebărilor care i-au fost adresate la audierea din comisie

Președintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților, Ana Birchall, i-a cerut marți ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, să răspundă public întrebărilor care i-au fost adresate în cadrul audierii de la comisie și să prezinte, în regim de urgență, situația la zi a facturilor pe anul 2016 achitate de către Autoritățile de Management din exercițiul financiar 2014-2020 pentru programele gestionate exclusiv de minister.

"Reiau apelul meu către domnul ministru Ghinea să înceteze dezinformarea și atacurile la persoană, care nu îl onorează, cu atât mai mult cu cât prin afirmațiile sale denaturează cu bună știință adevărul. Totodată, Comisia pentru afaceri europene îi solicită ministrului să răspundă public întrebărilor care i-au fost adresate în cadrul audierii. Personal, solicit să prezinte în regim de urgență situația la zi a facturilor pe anul 2016 achitate de către Autoritățile de Management din exercițiul financiar 2014-2020 pentru programele gestionate exclusiv de Ministerul Fondurilor Europene. De asemenea, solicit ministrului să confirme dacă, pentru programul 'Schema de Garanții pentru Tinerii NEETS', România a returnat deja către Comisia Europeană suma de 32 milioane euro reprezentând pre-finanțarea necheltuită până în prezent și, dacă da, de ce nu a informat în mod transparent opinia publică în legătură cu această situație", a declarat Birchall, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES.

Ea a adăugat că regretă să constate că ministrul Fondurilor Europene înțelege să continue scandalul și atacul la persoană, în loc să se ocupe în mod real de creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene.

"Această audiere nu a fost stabilită pentru ca domnul ministru să aibă o tribună de la care să își rezolve disputele personale. (...) Dacă solicitarea de participare la audierea Comisiei pentru afaceri europene reprezintă pentru domnul ministru o amenințare — așa cum invocă domnul Ghinea, atunci domnia sa are o mare problemă de raportare față de Comisia noastră, în particular, și față de instituția Parlamentului, în general. În legătură cu documentul prezentat de domnul ministru referitor la achiziția unor sisteme informatice, am spus și în timpul audierii și țin să subliniez și acum că orice informații care fac referire la săvârșirea unor infracțiuni trebuie prezentate organelor de cercetare în drept din România, deoarece Comisia pentru afaceri europene nu are competențe în acest domeniu, nefiind o comisie de anchetă", a menționat Birchall.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...